Ak niekto vie, ako prežiť zimu, tak sú to rozhodne Škandinávci. Pol roka tma, snehu po kolená a mrznú aj tulene. A čo s tým urobia Švédi? S úsmevom si nalejú ďalší hrnček svojho obľúbeného glöggu.
Glögg je vlastne taký severský brat nášho varené vína, ktorý krásne vonia, je sladký a keďže sa k vínu zvyčajne prilieva poriadna dávka brandy, je aj pekne silný. Samozrejme, ďalšou nevyhnutnou ingredienciou je korenie, v ktorom okrem škorice a klinčekov nájdeme aj zázvor, vďaka ktorému má glögg príjemnú pikantnosť, a kardamóm, ktorý pridáva svieži, trochu citrusový a kvetinový nádych a bez ktorého by glögg nebol tým pravým glöggom.
Ako si doma pripraviť pravý švédsky glögg
- 750 ml červeného vína (polosladkého – napríklad Merlot alebo Frankovka)
- 200 ml brandy, aquavitu, vodky alebo rumu
- 2 lyžičky tejto zmesi korenia
- 80–100 g cukru alebo medu
- kúsok čerstvého pomaranča (môže, ale nemusí byť)
Víno spolu s korením a cukrom zohrejte na 80 °C – nevarte, aby sa vám alkohol neodparil! Potom nápoj stiahnite z platne, dolejte rum a nechajte pár minút odstáť, aby sa chute krásne prepojili. Nakoniec sceďte a nalejte do hrnčekov.
Ak chcete mať ten správny a autentický švédsky glögg, pridajte do hrnčeka ešte hrozienka a lúpané mandle. Tie tam nie sú len na ozdobu, ale aj na chuť. Lyžičkou si ich vyjedzte zo dna hrnčeka a hneď zistíte, prečo to majú na severe tak radi. A ak si chcete užiť dokonalú škandinávsku atmosféru, upečte si ku glöggu tradičné sušienky spekulatius, ktoré vám tiež rozvoňajú celý dom a urobia leto uprostred zimy.
Okrem klasického glöggu z vína si môžete pripraviť aj severskú verziu vianočného punču, kde skombinujete ovocný džús, koňak, čierny čaj a toto korenie. Vznikne tak voňavý nápoj, ktorý zahreje aj veľkú partiu priateľov.
Ak si chcete pripraviť nealkoholickú verziu glöggu, namiesto vína použite jablkový alebo hroznový mušt. Aj tejto verzii korenie dodá zimnú vôňu a deti si ho zamilujú.
