Ako pripraviť to najlepšie bylinkové maslo

Predstavte si to. Vôňa čerstvo upečenej bagety s voňavým bylinkovým maslom, ktoré sa pomaly rozpúšťa a vsiakne do pečiva. Také jednoduché a také dokonalé. Bylinkové maslo však oceníte nielen na bagete či chlebe, dôležitú úlohu zohráva aj pri grilovaní alebo pečení, kde sa skvele hodí k mäsu, rybám aj pečenej zelenine.

Možno si poviete: "jasné, bylinkové maslo poznám a používam, čo je na tom? Proste maslo a pár byliniek". Prekvapivo aj takáto jednoduchá ingrediencia sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a vylepšiť na nepoznanie. Pozrime sa teda na pár tipov, ako pripraviť dokonalé domáce bylinkové maslo.

Čo budeme na skvelé domáce bylinkové maslo potrebovať?

Samozrejme základom je kvalitné nesolené maslo, ktoré necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Ideálne ho nakrájajte na menšie kocky, aby rýchlejšie zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo.

Keď máme maslo pekne mäkké, prichádza tá najdôležitejšia časť – výber korenia a byliniek. Asi prvé vás napadnú čerstvé bylinky ako bazalka, pažítka alebo petržlen. Lenže tie často nemáme po ruke a navyše, čo je dôležité, čerstvé bylinky obsahujú veľa vody. Tá sa horšie mieša s tukom a predovšetkým kvôli nej sa bylinkové maslo rýchlejšie kazí. Bylinkové maslo s čerstvými bylinkami nie je vhodné ani zamrazovať, pretože zmrznutá voda z byliniek naruší štruktúru masla a takéto maslo je po rozmrazení vodnaté. Z týchto dôvodov radšej používajte sušené bylinky a korenie, ktoré je aj chuťovo intenzívnejšie.

Takže aké korenie do bylinkového masla je najlepšie? Ak chceme ísť tradičnou cestou klasických byliniek, môžeme siahnuť po špeciálnej zmesi korenia na bylinkové maslo, ktorú máme dokonca v troch variantoch: so soľou, bez soli a v bio kvalite. Ak máme radi všetko pod kontrolou, môžeme použiť buď čisto jeden druh sušených byliniek alebo si namiešať vlastný mix z bazalky, oregana, tymiánu alebo pažítky. Okrem týchto byliniek je tiež veľmi obľúbené bylinkové maslo s medvedím cesnakom.

Týmito bylinkami však náš chuťový výlet rozhodne nekončí, práve naopak, môžeme objavovať ďalšie nekonečné možnosti chutí a experimentov pri príprave bylinkového masla na steaky a iné lahôdky. V prvom rade by sme sa mali zastaviť pri legendárnej zmesi korenia Café de Paris, ktorá dodá maslu francúzsky šmrnc. Ďalej môžeme skúšať širokú ponuku rôznych grilovacích a barbecue korení, ktoré sú ideálne na výrobu bylinkového masla na grilovanie. A samozrejme nesmieme zabudnúť na exotické zmesi korenia ako je zatar alebo cajunské korenie, v ktorom sa dokonale miešajú chute kajunskej kuchyne.

Skrátka aj pri takej jednoduchej ingrediencii, akou je bylinkové maslo, sa nebojte experimentovať a odmenou vám budú nové chuťové kombinácie, ktoré si zamilujete.

Ako pripraviť bylinkové maslo?

Domáce bylinkové maslo pripravíte raz-dva. Do väčšej misky vložte zmäknuté maslo, pridajte vybrané korenie a všetko premiešajte vidličkou. Ak chcete získať ľahkú a nadýchanú konzistenciu, ktorá sa príjemne rozotiera, môžete ho rozmiešať pomocou tyčového mixéra.

Keď máte zmes hotovú, maslo naberte na potravinovú fóliu, zrolujte do tvaru valčeka a nechajte vychladiť v chladničke. Ak ho pripravíte viac, pokojne ho nakrájajte na plátky a zamrazte – v mrazničke vám vydrží aj niekoľko mesiacov. Takto máte domáce bylinkové maslo vždy pripravené na použitie.

Ako zabezpečiť, aby bylinkové maslo zostalo natierateľné

Určite to poznáte, vytiahnete maslo z chladničky a namiesto hladkého natretia chleba ho nožom márne škrabete. Toto sa mi tiež párkrát stalo, kým som neprišiel na jednoduchý trik – do masla stačí primiešať lyžičku kvalitného olivového oleja. Maslo potom aj po vychladení zostáva krásne natierateľné. Funguje to skvele a odvtedy to robím vždy.

Najlepšie tipy, ako využiť bylinkové maslo

Hurá, bylinkové maslo máme hotové a teraz čo s ním? Bylinkové maslo využijete prakticky všade – od obyčajného krajca chleba, zapekanej bagety s bylinkovým maslom, až po grilované mäso alebo ryby. Losos na bylinkovom masle alebo pstruh s bylinkovým maslom sú overené tipy, ktoré vždy zabodujú. A samozrejme nesmieme zabudnúť na stredomorskú kuchyňu. Pripravte si doma napríklad tradičné talianske bylinkové maslo, ktoré poznáte z pizzerie. Nadšenie vašich hostí môžem garantovať.

Pre milovníkov dokonalých chutí mám ešte špeciálny tip – pripravte si bylinkové maslo s medvedím cesnakom a získate ďalšiu úžasnú sviežu bylinkovú chuť.

Nebojte sa experimentovať a ochutnávať

Bylinkové maslo je skvelé práve v tom, že si ho môžete jednoducho doladiť presne podľa seba. Pridajte štipku chilli, kúsok sušeného paradajky alebo trochu citrónovej kôry, ktorá mu dodá sviežosť. Z vlastnej skúsenosti odporúčam kombinovať rôzne korenia a nájsť si vlastnú obľúbenú receptúru. Napríklad u nás doma momentálne letí zmes bylinkového masla s trochou citrónovej šťavy a štipkou cesnaku.

Užite si prípravu aj ochutnávanie a hlavne sa nebojte skúšať nové chute. S domácim bylinkovým maslom urobíte s minimom práce obrovskú parádu.