Pljeskavice sú hamburgery Balkánu. Za svoje národné jedlo ho považujú Srbi, ale bežne sa s nimi stretneme aj v Chorvátsku alebo v Bosne.
Základom je zmes mletého bravčového, hovädzieho, kuracieho a jahňacieho mäsa s korením, z ktorých sú podplácané tenké placky, ktoré sa potom sprudka grilujú z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo a zostalo vnútri šťavnaté. Pôvodne sa podávali na tanieri s nutnou dávkou čerstvej cibule a Ajvarom, ale s rozšírením rýchleho občerstvenia sa začala pljeskavica servírovať medzi dvoma polovicami našuchoreného, hubovitého pita chleba zvaného lepinja. Ako korenie môžeme do pljeskavice pridať napr. Adžiku, ktoré má svoju domovinu v Abcházsku.
V pôvodnom jazyku Adžika znamená soľ a legenda hovorí, že chovatelia oviec pridávali zvieratám do kŕmenia soľ, aby viac jedli a píly a priberali tak rýchlejšie na váhe. Pretože však soľ bola vtedy veľmi drahá, miešali ju s pálivými papričkami, aby jej pastieri nekradli. Pastieri však boli múdri a k pálivej soli si pridali ďalšie bylinky a vytvorili tak vynikajúcu zmes korenia.
Recept pre 4 osoby:
Mleté mäso zmiešame a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie Adžika, rozmarín, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne suroviny premiešame a prepracujeme, aby sa zmes spojila. Necháme aspoň niekoľko hodín rozležať v chladničke. Z mäsa utvoríme placky, ktoré najskôr sprudka opečieme na grile alebo na grilovacej panvici a následne prepečieme. Ako prílohu môžeme zvoliť tradičný balkánsky zeleninový Ajvar, čerstvý zeleninový šalát balkánskeho typu (uhorka, paprika, rajčinové jabĺčko, olivy, olivový olej a balkánsky syr) alebo prípadne zemiaky varené v šupke a zaliate maslom.