Korenie čierne celé
Balenie 30 g 1,60 EUR kúpiť Balenie 80 g 4,27 EUR kúpiť voľná váhavybrať
S väčším balením ušetríte :-)
 
Tovar je skladom na e-shope a na predajni v Prahe
Jednotková cena: 5,33 EUR/ 100 g
Čierne korenie celé
 

Čierne korenie celé

Čierne korenie je jedno z najpoužívanejších a najuniverzálnejších korení na svete. Má ostrú, korenistú chuť, ktorá sa najskôr prejaví rýchlym štípnutím, no potom sa rozvinie do teplého, jemne drevitého a citrusového aróma. Vďaka fermentácii nezrelých bobúľ získava zemité tóny, ktoré môžu pripomínať sušené bylinky, živicu alebo dym. Pri čerstvom pomletí odhalí aj jemný ovocný nádych. Celkovo je intenzívnejšie ako biele či zelené korenie a dokáže rýchlo zvýrazniť chuť jedla a dodať mu výraznú ostrosť.

Celá varianta korenia je ideálna tam, kde chcete, aby sa jeho chuť uvoľňovala postupne a jemne splynula s ostatnými ingredienciami. Skvele ladí s cesnakom, bylinkami aj citrusmi a výborne sa hodí do polievok, omáčok, mäsových aj zeleninových jedál.

Kam sa celé čierne korenie najlepšie hodí?

Čierne korenie je absolútne univerzálne korenie, ktoré nájdeme snáď vo všetkých kuchyniach sveta a dá sa použiť takmer do každého receptu. Či už ho necháte celé pre pomalé uvoľňovanie chuti, alebo ho čerstvo pomeliete, vždy dodá jedlu charakteristický korenistý šmrnc. Skrátka čierne korenie by ste mali mať vždy poruke – nielen v kuchyni v koreničke, ale aj na stole v mlynčeku, aby si každý mohol dochutiť podľa seba.

  • Polievky a omáčky – Korenie je perfektné do vývarov, gulášov, sviečkovej alebo paradajkovej omáčky. Celé guľôčky pomaly uvoľňujú svoju chuť a po dovarení ich ľahko vyberiete.
  • Mäso a ryby – Skvelé na marinovanie aj pomaly dusené mäso. Pri pečení alebo dusení sa celé korenie krásne rozvonia a dodá pokrmu hrejivú pikantnosť.
  • Zelenina a zemiakové jedlá – Čierne korenie sa hodí k pečenej zelenine, do zemiakových pokrmov aj hubových zmesí. Stačí pridať pár guľôčok počas varenia a výsledkom bude výraznejšia a silnejšia chuť.
  • Nakladanie a fermentácia – Korenie je dôležitou súčasťou nakladaných uhoriek, kvasenej kapusty či domácich pickles. Celé guľôčky dodajú nakladanej zelenine príjemnú pikantnosť.
  • Syry a studené jedlá – Čierna verzia korenia je výborná aj k jemným syrom alebo do dressingov a studených omáčok. Stačí ju čerstvo podrviť alebo pomlieť.

Čierne korenie nie je len jedno

Možno si poviete, že čierne korenie je jednoducho čierne korenie, ale v skutočnosti existuje mnoho odrôd, ktoré sa líšia pôvodom, veľkosťou, ostrosťou aj jemnými chuťovými nuansami. Ak si chcete korenie naozaj vychutnať, oplatí sa vyskúšať rôzne druhy, pretože každá prináša niečo jedinečné.

Napríklad malabarské korenie z indického Malabarského pobrežia je považované za jednu z najklasickejších odrôd. Má strednú pikantnosť a jemne drevité, bylinné tóny s nádychom citrusov. Zrelejšou a aromatickejšou variantou je Tellicherry korenie, ktoré sa zbiera neskôr a jeho guľôčky sú väčšie a plnšie. V porovnaní s bežným korením má bohatšiu, ovocnejšiu chuť s teplými tónmi a jemnou sladkosťou. Naopak, ak hľadáte niečo jemnejšie a kvetinovejšie, oplatí sa skúsiť kampotské korenie z Kambodže. Jeho aróma je výrazná, ale jemne pikantná, s tónmi kvetov, citrusov a ľahkého dymu. Ďalšou zaujímavou možnosťou je Lampong korenie z Indonézie, ktoré má jemnú ovocnú ostrosť s náznakmi živice a skvele sa hodí nielen do exotických jedál, ale aj do sladkých kombinácií.

Tip na záver: Celé čierne korenie je najlepšie drviť tesne pred použitím, aby si zachovalo čo najviac arómy a sily. Ak ho pridávate do vývarov alebo omáčok, nechajte ho v jedle celé a po uvarení vyberte, aby chuť nebola príliš silná. Ak túžite po jemnejšom korenistom tóne, vyskúšajte namiesto neho biele korenie, ktoré má hladšiu chuť a menej pálivosti.

Kde sa pestuje India, Indonézia, Vietnam, Brazília
Krajina pôvodu Brazília, Indonézia, Vietnam
Etiketa pre celé čierne korenie
 
Ako sa čierne korenie povie:
latinsky: Piper nigrum
česky: černý pepř
anglicky: black pepper
nemecky: Schwarzer Pfeffer
francúzsky: poivre noir
vietnamsky: tiezu đen
Druh kuchyne, v ktorej sa čierne korenie s obľubou používa
 
Na čo sa čierne korenie väčšinou používa
 

Kde kúpim celé čierne korenie?

Nielen celé čierne korenie, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.

Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane celého čierneho korenia.

Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.

Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.

Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.

Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave