Ťuk, ťuk. Počujete? To už Vianoce pomaly klopajú na dvere a pýtajú sa, či už pečiete. Zatiaľ teda ešte nie je nutné panikáriť, ale napr. niektoré druhy perníčkov, pre ktoré zaručene budete potrebovať naše perníkové korenie, je vhodné začať piecť tri týždne pred Štedrým dňom. Ak máte prvý adventný víkend čas a nechcete všetko nechávať na poslednú chvíľu, môžete napr. upiecť i vanilkové rožteky alebo pracne, ktorým dlhšia doba odpočinku prospeje, pretože natiahnu vlhkosť a sú príjemne vláčne. Rovnako linecké pečivo je dobré si pripraviť už na začiatku decembra. Avšak s plnením cukroviniek marmeládou ešte počkajte.
O týždeň neskôr prichádzajú k slovu stroje a vrhneme sa na tvorbu tzv. strojkových cukroviniek. U nás doma, okrem klasických húseníc s chuťou škorica alebo vanilky, patria k favoritom kokosovej (nezabudnite na strúhaný kokos) polomáčané v čokoláde. Okrem sladkostí zo strojčeka je aj čas na orechy a ďalšie cukrovinky s krémovou náplňou. Plnenie krémom odložíme až na ďalší týždeň, ale keď už sme v tom patlaní, spomenieme si na linecké, ktoré máme uložené od minulého víkendu a pekne ho pospájame marmeládou. Ak pečivo sypete práškovým cukrom, počkajte s tým vždy až tesne pred servírovaním, aby cukrový povrch vyzeral ako čerstvo napadaný prašan. Je to tiež ideálny čas na výrobu rôznych maslových cukroviniek a sušienok ako napríklad mandľové amaretky alebo rohlíčky plnené krémom.
Posledných pár dní pred Štedrým dňom už veľa času na pečivo nezostáva a tak sa chystajú už len rumové guličky alebo osie hniezda. Zvyšok času venujeme výrobe nových vianočných cukroviniek, pretože po zbežnej inventúre zistíme, že sa nám záhadne polovica hotových maškrtiek stratila.
Prajeme vám pevné nervy a na záver prinášame pár odkazov na osvedčené aj menej známe recepty na vianočné pečivo