Aníz celý BIO / Korenie

Keď otvoríte sáčok s anízom a privoňate si, hneď je vám jasné, že toto nebude len tak hocijaké korenie. Sladká vôňa, ktorá pripomína sladké drievko, je v príjemnom kontraste s jemnou, ale výraznou chuťou s nádychom korenia. Aníz je jeden z tých pokladov, ktoré možno nemáte v ruke každý deň, ale keď ho objavíte, nechcete prestať.

Celé semienka anízu sú ideálne do všetkých receptov, kde sa chuť má uvoľňovať pomaly. V nálevoch, v ceste, v čaji aj pri dusení mäsa pôsobí ako voňavý doplnok, ktorý nevyčnieva, ale krásne sa prepojí s ostatnými chuťami.

Ako využiť aníz v kuchyni naplno

Aníz patrí medzi univerzálne koreniny, ktoré v sebe spájajú sladkosť, jemnú pikantnosť aj aromatickú silu. Jeho využitie je pestré a neraz prekvapivé, len je dobré vedieť, kam s ním.

Vyskúšajte ho napríklad takto:

  • Do domáceho pečiva – pár celých semienok anízu do chleba, vianočky alebo sušienok dodá vôňu, ktorá pripomína návštevu starej mamy v detstve. Počas pečenia sa krásne rozvonia.
  • Pri nakladaní – skvele doplní nálev na uhorky, kapustu, cviklu alebo mrkvu. V kombinácii s ďalšími semienkami, ako je horčica alebo koriander, vytvára aníz voňavý základ, ktorý zelenine pristane.
  • Do ovocných kompótov – obzvlášť dobre si rozumie s jablkami a hruškami. Dodá nálevu sladko korenený tón, ktorý zvýrazní chuť ovocia.
  • Do mäsových jedál po ázijsky – v čínskej alebo indickej kuchyni je aníz bežnou súčasťou zmesí na dusené jedlá. Pridajte ho k cibuli, škorici a badiánu a nechajte rozvoňať.
  • Do čaju – niekoľko anízových semienok do kanvice, a k tomu klinček, zázvor a horúca voda. Za pár minút máte voňavý nápoj, ktorý zahreje aj upokojí.

Na záver malý tip: skúste aníz krátko opražiť nasucho na panvici a potom ľahko podrviť v mažiariku. Vôňa sa krásne rozvinie a zvýrazní jeho sladkosť aj jemnú korenistosť. Môžete ho potom pridať do domácej zmesi na chlieb, do sypaného čaju alebo použiť ako základ voňavého korenia na zaváranie.

Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 9. 2027
Krajina pôvodu Egypt
Aníz ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa aníz s obľubou používa
 
Na čo sa aníz väčšinou používa