Celá česká rasca BIO / Korenie
Rasca je korenie, bez ktorého by slovenská kuchyňa nebola tým, čím je. Má výraznú korenistú chuť s jemnými tónmi orieškov, citrusov a anízu, ktorá sa krásne rozvinie počas pomalého varenia alebo pečenia. Celé semienka uvoľňujú chuť postupne, čo robí z rasce ideálneho parťáka pre jedlá, ktoré majú dostatok času na rozvinutie všetkých chutí.
Česká rasca je známa svojou kvalitou a vysokým obsahom aromatických silíc, vďaka čomu má intenzívnejšiu vôňu a chuť než mnohé dovážané odrody. Používa sa do chleba, na mäso, do dusenej kapusty aj zemiakových jedál, ale má aj množstvo ďalších možností využitia. Najlepšie chutí, keď sa pred použitím jemne podrví alebo krátko opraží na suchej panvici, čím získa ešte výraznejšie aróma.
Kam sa česká rasca najlepšie hodí?
Celá rasca sa najlepšie hodí do jedál, kde sa môže postupne rozvariť alebo kde si chcete vychutnať jej jemnú chrumkavosť.
- Pečivo a chlieb – Dodáva nezameniteľnú chuť domácemu chlebu, dalamánkom, slaným sušienkam aj krekrovým cestám.
- Zemiaky a strukoviny – Perfektná do varených a pečených zemiakov, zemiakových placiek aj šošovice, fazule alebo cíceru, kde nielen dochutí, ale aj uľahčí trávenie.
- Kapusta a nakladaná zelenina – Nezastupiteľná v dusenej aj kyslej kapuste, kvasenej zelenine či domácich nakladaných uhorkách.
- Mäso a pečená hydina – Skvele podčiarkne chuť bravčovej pečienky, kačice, husy alebo grilovaného mäsa, kde sa jej chuť pomaly uvoľňuje počas pečenia.
- Hubové jedlá a polievky – Výborná do zemiakovej polievky, gulášovej, hubových zmesí aj ďalších výdatných polievok.
- Sýry a nátierky – Výborne dopĺňa tvarohové nátierky, údené syry alebo domáce paštéty.
Česká rasca však nie je len o chuti, ale aj o tom, ako sa po dobrom jedle cítime. Pomáha tráviť ťažšie jedlá, preto sa pridáva k mastnejším pokrmom ako je husa, kačica či bravčová pečienka. Vďaka nej sú tieto jedlá nielen chutnejšie, ale aj lepšie stráviteľné. Už naši predkovia vedeli, že česká rasca je skvelá nielen v kuchyni, ale aj pre pohodu po jedle.
Rasca však nie je len na varenie, je aj hlavnou zložkou známej kmínky, tradičného likéru s korenistým, jemne sladkastým charakterom. Stačí ju nechať vylúhovať v alkohole, pridať cukor a získate domácu verziu tohto historického digestívu. Kmínka sa kedysi podávala ako záver výdatného hodovania, aby podporila trávenie. Či ju vyskúšate alebo nie, jedno je isté – česká rasca má v našich kuchyniach pevné miesto.
Chuť a vôňa
Ostrá, horkosladká, s ľahko orieškovou, citrusovou a anízovou arómou.
Kde sa pestuje
Rasca sa pestuje v Európe a Ázii. Českí pestovatelia môžu pri splnení špecifických podmienok používať chránené označenie "Česká rasca".
Krajina pôvodu
Česká republika
Informácie o BIO produkcii
Zemědělská produkce ČR.
BIO produkty certifikuje kontrolní organizace CZ-BIO-003.
Etiketa pre celá BIO rasca
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Rasca je dostupná v týchto variantoch
Dávkovanie celej BIO rasce
Narazili ste v recepte na celá BIO rasca a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 7 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 10 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste celej BIO rasce mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa rasca povie:
iné názvy:
|
rasca krámska, raška
|
latinsky:
|
Carum carvi
|
česky:
|
kmín
|
anglicky:
|
caraway seeds, meridial fennel
|
nemecky:
|
Kümmel
|
francúzsky:
|
carvi
|
Druh kuchyne, v ktorej sa rasca s obľubou používa
Na čo sa rasca väčšinou používa
Kde kúpim celá BIO rasca?
Nielen celá BIO rasca, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane celej BIO rasce.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave