Jeseň, okrem krásnych farieb v krajine, prináša aj potešenie pre naše žalúdky, pretože prichádza obdobie zverinových hodov. Možno sa divočiny v kuchyni bojíte, ale nie je to nič ťažké. Poďme si urobiť napríklad kančí guláš, čo je u nás bezpochyby jesenná klasika.
Kančí guláš na víne
Na päť porcií gulášu budete potrebovať jedno kilo kančieho mäsa, 5 g bobkového listu, 5 g rasce, po 20 gramoch borievky, čierneho korenia a nového korenia, 150 g masla, 5 cibulí, 250 g anglickej slaniny, 0,5 litra červeného vína, 0,05 litra rumu, 1,5 litra hovädzieho vývaru, hladkú múku a trochu citrónovej šťavy.
Do hrnca dajte približne 15 bobkových lístkov a po 5 lyžiciach celého borievky, čierneho korenia a nového korenia. Zalejte jedným litrom vody, pol hodinky varte a na záver pridajte soľ. Až vývar vychladne, vložte do neho diviačie mäso a dajte na šesť hodín odležať do chladničky. Ak je mäso zo staršieho diviaka, pokojne nechajte mäso odležať aj celý deň.
Odleželé mäso vyberte z hrnca a nakrájajte na malé kúsky, ktoré osoľte a okoreňte. V novom hrnci rozpustite približne 100 g masla, v ktorom opražíme na drobno nakrájanú cibuľu s rascou a trochou soli. Nebojte sa cibuľku mierne prismahnúť, to k dobrému gulášu patrí. Potom pridajte na kocky nakrájanú slaninu a zľahka ju opečte. Ku slanine vhoďte diviačie mäso a mierne ho orestujte, aby sa zatiahlo. Prilejte pol liter červeného vína a malého panáka rumu. Prikryte pokrievkou a nechajte 20 minút dusiť.
Hotové mäso z hrnca vyberte, prilejte 1,5 litra hovädzieho vývaru, kvapku citrónovej šťavy a opäť povarte. Medzi tým si pripravte zápražku, ktorú vmiešajte do omáčky. Pridajte späť mäso a všetko pol hodiny duste, až budú diviačie kúsky krásne mäkké.