Celá česká rasca / Korenie
Rasca je tradičné korenie, ktoré patrí na český stôl rovnako neodmysliteľne ako chlieb či pečené mäso. Má výraznú korenistú chuť s jemne orieškovým, citrusovým a anízovým podtónom, ktorá sa krásne rozvíja pri dlhšom varení. Česká rasca je považovaná za jednu z najkvalitnejších na svete vďaka vysokému obsahu aromatických silíc, ktoré jej dodávajú intenzívnu vôňu a chuť, akú pri dovážaných odrodách len tak nenájdete.
Celá rasca je ideálna tam, kde má počas varenia postupne uvoľňovať svoju arómu – preto sa často používa do pomaly varených jedál, vývarov alebo pečeného mäsa. Ak chcete chuť ešte zvýrazniť, skúste ju pred použitím krátko opražiť na suchej panvici – tým získa hlbšiu, plnšiu arómu.
Rasca sa po stáročia používa nielen pre svoju chuť, ale aj pre pozitívny vplyv na trávenie. Pomáha zmierniť nadúvanie a podporuje spracovanie ťažších jedál, preto sa pridáva k mastným pokrmom, ako je pečená hus, kačka alebo bravčová pečienka. Práve vďaka rasci sú tieto jedlá nielen chutnejšie, ale aj lepšie stráviteľné. Už naši predkovia vedeli, že dobré jedlo má nielen výborne chutiť, ale aj dobre sadnúť do žalúdka – a česká rasca im v tom spoľahlivo pomáhala.
Kam sa česká rasca najlepšie hodí?
Keďže jej chuť sa uvoľňuje postupne, je ideálna do jedál, ktoré sa varia dlhšie a kde chcete zachovať aj štruktúru semienok.
- Pečenie chleba a pečiva – Celá rasca je klasickou súčasťou českého chleba, dalamánkov, rožkov či iného slaného pečiva. Najčastejšie sa používa ako posyp pred pečením, vďaka čomu dodá pečivu výraznú vôňu a jemne chrumkavý charakter.
- Zemiaky a strukoviny – Výborne sa hodí k vareným alebo šťuchaným zemiakom, zemiakovým plackám, ale aj k dusenej šošovici či fazuli. Zlepšuje stráviteľnosť strukovín a zároveň im dodáva skvelú chuť.
- Dusenská kapusta a nakladaná zelenina – Celá rasca je neodmysliteľná pri dusení červenej aj bielej kapusty, kde pekne dopĺňa sladkokyslú chuť. Používa sa tiež pri kvasení kapusty, uhorkách či inej fermentovanej zelenine.
- Mäso a pečená hydina – Perfektne sa hodí ku kačke, husi, bravčovej pečienke, ale aj ku grilovanému mäsu či údeninám. Celé semienka sa počas pečenia pomaly rozvoňajú a dodajú mäsu bohatú chuť.
- Hubové jedlá a polievky – Výborná do zemiakovej polievky, gulášovej, hubových omáčok či dusených húb, kde ladí s ich zemitou chuťou.
- Sýry a nátierky – Celá rasca sa často používa na dochutenie tvarohových či syrových nátierok, paštét alebo údených syrov.
Rasca nie je len korenie do jedla – je aj hlavnou ingredienciou pri výrobe známej kmínky, tradičného českého likéru s jemne sladkastou, korenistou chuťou. Stačí nechať rascu lúhovať v alkohole, pridať trochu cukru a vznikne domáci aromatický nápoj, ktorý má v Čechách dlhú tradíciu. Kmínka sa pila ako digestív po výdatnom jedle a dodnes ju nájdete v niektorých tradičných hostincoch.
Kde sa pestuje
Rasca sa pestuje v Európe a Ázii. Českí pestovatelia môžu pri splnení špecifických podmienok používať chránené označenie "Česká rasca".
Zaujímavosť
V roku 2008 sa podarilo presadiť ochrannú známku Česká rasca v celej Európskej únii, čo potvrdzuje vysokú kvalitu českej rasce.
Krajina pôvodu
Česká republika
Etiketa pre celá česká rasca
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Míša z Království doporučuje
Ak chcete chuť rasce vylepšiť, opražte celé semienka dve až tri minúty na panvici bez oleja. Potom ich použite na posypanie chleba a ďalšieho slaného pečiva.
Rasca je dostupná v týchto variantoch
Dávkovanie celej českej rasce
Narazili ste v recepte na celá česká rasca a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 2 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 8 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 10 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste celej českej rasce mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa rasca povie:
iné názvy:
|
rasca krámska, raška
|
latinsky:
|
Carum carvi
|
česky:
|
kmín
|
anglicky:
|
caraway, meridial fennel
|
nemecky:
|
Kümmel
|
francúzsky:
|
carvi
|
Druh kuchyne, v ktorej sa rasca s obľubou používa
Na čo sa rasca väčšinou používa
Kde kúpim celá česká rasca?
Nielen celá česká rasca, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane celej českej rasce.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave