Pre milovníkov čierneho korenia sme pripravili tento recept na ľahko pikantné morčacie prsia.
Čo budeme potrebovať?
Postup prípravy
Prsný sval očistíme a zbavíme blán, mierne posolíme a položíme do pekáča alebo remosky. Nepridávame olej, ani mäso pred pečením nezaťahujeme na masti. Zeleninu vyberáme s rozvahou a podľa vlastnej skúsenosti, zeler je veľmi aromatický a mohol by ovplyvniť výslednú chuť, to isté platí o sladkastej mrkve. Pre mňa je ideálnou voľbou neutrálny petržlen, ktorý zdravo zahustí každú omáčku. Sušené slivky jednoznačne natural, teda bez pridaného cukru, ktoré skvele nasiaknu vínom. Použijeme 4 kúsky na rozmixovanie a ďalší ľubovoľný počet podľa stravníkov, aby si každý mohol sušenú dobrotu ochutnať nerozmixovanú. Jablko alebo hrušku zbavíme jadrovníka a nakrájame bez olúpania. Mäso posypeme čiernym korením a pridáme kúsok čerstvého citrónového tymiánu alebo vylovíme vrecúško so sušeným tymianom a mierne „ovaneme“. Naozaj mierne, aby sme nemali morku po provensálsku. Podlievame seba a prsíčko červeným vínom a pečieme.
Červené víno sa môže zdať netradičné k bielemu mäsu. Chuťovo sa ale veľmi dobre snúbi a navyše dodá pečienke ružový nádych. Mäso neotáčame a v momente, keď máte pocit, že je dostatočne prepečené, potierame chrbát medom, pridáme pol lyžičky masla a posypeme parížskym korením. Dopekáme, mala by sa vytvoriť krásne zlatá lákavá kôrka. Akonáhle vôňa prestúpi celým bytom, mäso krájame na tenké plátky. Šťavu s výpekom rozmixujeme, ak je príliš hustá, riedime vínom a pridáme mletú horčicu. Servírujeme spoločne so zemiakmi alebo chlebom. Omáčka patrí do samostatnej kanvičky na podlievanie. Dip stačí jogurtový s nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, pažítkou, pokiaľ nie je práve k mávaniu, siahneme po sušených bylinkách. Za vyskúšanie stojí trebuľka. Ohromiť sa podarí aj jogurtovou omáčkou so sambalom, ktorý zmení biele jogurtové neviniatko na diabolskú. Omáčku môžeme ozdobiť nakladaným zeleným korením.