Korenie na kari Colombo

Keď sa povie kari, väčšina ľudí si predstaví Indiu, ale receptúra na kari Colombo má príbeh rovnako pestrý ako jeho chuť. Pochádza zo Srí Lanky, ktorej hlavné mesto Colombo dalo tejto zmesi meno. V 19. storočí si ho so sebou priniesli indickí prisťahovalci do Karibiku, kam prišli pracovať na cukrové plantáže na ostrovoch Martinik a Guadeloupe. Tam sa pôvodný recept spojil s francúzskymi a kreolskými vplyvmi – miestni kuchári zachovali aromatické korenie zo Srí Lanky, ale zmiernili pálivosť a doplnili ho sviežimi bylinkami, čím vznikla jedinečná zmes s ľahkým, exotickým charakterom.

Výsledkom je jemne korenená, neostrá zmes, ktorá spája to najlepšie z indických, karibských a kreolských chutí. Kurkumová farba, horčica, koriander, cesnak a zázvor tvoria základ chutí, ktoré krásne dochutia mäso, zeleninu, ryžu aj strukoviny. V Karibiku sa Colombo najčastejšie varí s kokosovým mliekom, limetkou a čerstvými bylinkami, čo mu dodáva exotickú vôňu a jemne nasladlý podtón.

Ako použiť korenie kari Colombo?

Toto korenie je ideálne, ak hľadáte niečo jemné, ale zároveň plné chuti. Vyskúšajte ho napríklad takto:

  • Karibské kari Colombo – Krátko orestujte korenie na oleji, pridajte mäso alebo zeleninu a podlejte kokosovým mliekom. Pomalé duste a nakoniec dochuťte limetkou.
  • Na kura, králika alebo ryby – Korenie jemne zvýrazní chuť mäsa bez toho, aby ju prebilo.
  • Na pečenú zeleninu – Skvelé na tekvicu, bataty, baklažán alebo papriku.
  • Na ryžu a strukoviny – Stačí primiešať do uvarenej ryže, šošovice alebo cíceru a hneď máte voňavú exotickú prílohu.
  • Do polievok – Skvelé do tekvicového krému, fazuľových alebo šošovicových polievok.
  • Do marinád – Zmiešajte s olejom a citrónovou alebo limetkovou šťavou a nechajte mäso alebo tofu nasať exotickú chuť.

Ako s korením pracovať?

Aby sa chute krásne rozvinuli, najprv zmes krátko orestujte na oleji, než pridáte ostatné ingrediencie.

Tip na autentické Colombo kari

Ak chcete pripraviť skutočné Colombo kari, okrem tohto korenia pridajte aj kokosové mlieko, čerstvý tymian a limetkovú šťavu. Táto kombinácia vytvorí nádherne voňavú, exotickú omáčku, ktorá sa hodí na mäso, zeleninu aj morské plody.

Korenie kari Colombo je skvelým spoločníkom pre každého, kto chce vyskúšať ľahšiu, bylinkovejšiu variantu kari s dotykom Karibiku. Stačí trocha a vaša kuchyňa zavonia ako exotická kreolská reštaurácia.

Zloženie Kari Colombo
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 7. 2027
Krajina pôvodu Česká republika
Kari ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa Kari s obľubou používa
 
Na čo sa Kari väčšinou používa