Citrónová tráva patrí medzi tie koreniny, ktoré dokážu v jedle rozohrať hotový koncert chutí. Má ľahkú citrusovú vôňu pripomínajúcu limetku bez kyslosti a jemne nasladlý, bylinkový tón. Či už varíte thajskú polievku, kokosové karí alebo len chcete prevoňať ryžu, citrónová tráva dodá pokrmu svieži exotický nádych.
Táto sušená citrónová tráva je nasekaná na krátke kúsky, takže sa ľahko dávkuje aj skladuje. Pred použitím ju odporúčame na pár minút zaliať horúcou vodou, alebo ju rovno povariť v jedle, kde sa jej aróma krásne rozvinie.
Na čo sa citrónová tráva hodí najviac?
Citrónová tráva patrí k základom thajskej a vietnamskej kuchyne, no určite sa s ňou nemusíte držať len tradičných receptov:
- Thajské Tom Yum a vietnamské Pho – citrónová tráva v týchto polievkach funguje ako vôňa detstva pre každého Ázijčana. Prevoňá vývar jemnou citrusovou linkou, ktorá zvýrazní všetky ostatné chute.
- Karí a omáčky s kokosovým mliekom – keď sa spojí so zázvorom, cesnakom, koriandrom a chilli, vznikne neodolateľný základ pre mäsité aj vegetariánske jedlá.
- Ryža a zelenina – pár kúskov v hrnci pri varení jasmínovej ryže premení obyčajnú prílohu na voňavú pochúťku. Rovnako ju môžete pridať do wok jedál alebo restovanej zeleniny.
- Ryby a morské plody – citrónová tráva je výborným partnerom ku krevetám, lososovi či napríklad tilapii. Stačí ju pridať do marinády alebo niekoľko kúskov prihodiť do pary pod naparovaný filet.
- Bylinkový čaj – samostatne alebo v kombinácii s mätou, zázvorom či medovkou vytvorí osviežujúci nápoj. V lete stačí vychladiť a máte hotový domáci ľadový čaj.
Sušená alebo čerstvá citrónová tráva?
Čerstvá citrónová tráva býva výraznejšia, má jasný citrusový nádych a kvetinový tón. V Ázii je bežná, ale u nás sa zháňa ťažšie a dlho nevydrží.
Sušená tráva je praktickejšia. Má dlhú trvanlivosť, ľahko sa skladuje a skvele sa hodí do každodenného varenia. Po krátkom povarení alebo sparení sa rozvinie do jemného, nasladlého aróma. Výborne sa hodí tam, kde chcete zachovať rovnováhu chutí a nerušiť ostatné ingrediencie.
Tip pre intenzívnu chuť
Chcete z citrónovej trávy vyťažiť maximum? Krátko ju povarte v malom množstve vody a výluh potom použite do jedla alebo čaju. Získate tak plnšiu a výraznejšiu vôňu, ktorá sa krásne prepojí s ostatnými zložkami.
Citrónová tráva vo vývare
Pridajte kúsok citrónovej trávy do kuracieho alebo zeleninového vývaru spolu s cibuľou a cesnakom. Výsledok bude mať jemnú sviežosť, ktorá skvelo podčiarkne chuť mäsa aj zeleniny.
A čo čaj?
Zalejte dve lyžičky sušenej citrónovej trávy horúcou vodou a nechajte 5–10 minút lúhovať. Môžete ju piť samotnú, alebo dochutiť mätou, medom či plátkom zázvoru. Ideálna na ranné povzbudenie aj večerné upokojenie.