Cejlónska škorica celá BIO / Korenie

Na rozdiel od bežnej škorice, ktorú nájdete v každom druhom obchode, je tá cejlónska skutočná lahôdka. Jej tenké zvitky môžete rozvinúť ako tabak, sú jemné, voňavé a chuťovo oveľa uhladenejšie. Keď ju otvoríte, ucítite sladkú vôňu s jemným nádychom citrusov, ktorá vás okamžite prenesie do kuchyne plnej tepla a vône domáceho pečenia.

Cejlónska škorica nie je taká drsná a štipľavá ako čínska varianta. Má jemnú chuť, ktorá neruší, ale ladí. Práve preto ju radi používajú tí, ktorí si potrpia na premyslené a vyvážené chute – či už v dezertoch, ovocných kompótoch alebo voňavých nápojoch.

Kedy používať celé zvitky škorice?

Celá škorica má jednu obrovskú výhodu – jej chuť sa uvoľňuje pozvoľna a nenásilne. Pri varení alebo lúhovaní sa pomaly rozkladá do jedla, a keď je hotovo, zvitok jednoducho vyberiete. Bez zvyškov, bez omrviniek, bez starostí.

Ako cejlónsku škoricu v kuchyni využiť

Cejlónska škorica má široké využitie, najmä v sladkej kuchyni a nápojoch. Ale nebojte sa ju pridať aj do slaných jedál. Skvele funguje aj s mäsom alebo ryžou.

  • Vo varenom víne – pridajte zvitok spolu s klinčekmi, badiánom a pomarančom a za pár minút bude byt voňať ako na Vianoce.
  • Do kompótov a lekvárov – pri varení stačí pridať kúsok škorice a ovocie sa krásne prevoňá.
  • V mliečnych dezertoch – varte zvitok s mliekom a cukrom, než pridáte ryžu, pudingový prášok alebo krupicu. Výsledná chuť bude jemná a príjemne korenistá.
  • Pri pečení – škoricu krátko povarte vo vode a výluh použite na pokvapkanie jabĺk do závinu alebo plnky do koláča.
  • Do slaných jedál – v indických kari alebo dusených jedlách sa škorica skvele dopĺňa s cibuľou, paradajkami a mäsom. Dajte zvitok na začiatku do hrnca a nechajte ho variť spolu so základom.

Na záver malý tip

Ak si doma miešate korenie alebo pripravujete zmes na domáci čaj, skúste zvitok nahrubo nastrúhať. Uvoľní sa tak jej vôňa aj bez dlhého varenia a zmes získa novú voňavú hĺbku.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 7. 2028
Krajina pôvodu Srí Lanka
Škorica je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa škorica s obľubou používa
 
Na čo sa škorica väčšinou používa