Mleté nové korenie

To, že sa novému koreniu hovorí aj všekorenie (alebo po anglicky allspice), rozhodne nie je náhoda. Keď ho ochutnáte, ucítite nádych klinčeka, škorice, muškátového orieška a jemne korenistú dochuť – a pritom ide o jedno jediné korenie, ktoré v sebe ukrýva toľko vôní a chutí naraz. Vďaka tomu sa skvele hodí ako do slaných, tak aj sladkých jedál a nájdete ho v kuchyniach po celom svete.

Mletá varianta nového korenia je ideálna tam, kde chcete jeho chuť rýchlo a rovnomerne rozptýliť. Výborne sa hodí do omáčok, pečených aj dusených jedál, mäsových zmesí a marinád. V sladkých receptoch je obľúbené najmä v perníkoch, sušienkach a vianočnom pečive, kde dodáva jemne korenistý podtón. No využijete ho aj v domácich údeninách, klobásach alebo pečive.

Na čo sa mleté nové korenie hodí?

  • Mäsové jedlá a omáčky – stačí štipka do guláša, paradajkovej omáčky alebo k pečenej hydine a jedlo získa príjemnú plnú chuť.
  • Marinády – v kombinácii s cesnakom, tymianom a chilli vytvára skvelý základ na grilovanie alebo pomalé pečenie mäsa.
  • Sladké pečenie – mleté nové korenie patrí do perníkov, jablkových koláčov aj jesenných dezertov s tekvicou.

Jamajský tip na záver

Ak chcete ochutnať pravú karibskú kuchyňu, skúste jamajskú jerk marinádu. Ostatne novému koreniu sa hovorí aj jamajské korenie, takže je jasné, že táto marináda je preň ako stvorená. Zmiešajte teda nové korenie s cesnakom, zázvorom, tymianom, trstinovým cukrom, limetkovou šťavou a trochou chilli a vytvorte marinádu, do ktorej naložte kuracie alebo bravčové mäso a nechajte marinovať cez noc. Výsledkom je neuveriteľne aromatické, šťavnaté mäso, ktoré vás prenesie priamo na karibskú pláž.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 10. 2027
Krajina pôvodu Mexiko
Nové korenie je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa nové korenie s obľubou používa
 
Na čo sa nové korenie väčšinou používa