Domáce zabíjačkové hody

 Domáce zabíjačkové hody
 

Zabudnite na klasické predstavy o zabíjačke ako o vidieckej zábave vymaľovanej Josefom Ladom. Aj niečo tak tradičné, ako sú bravčové hody, si môžete pripraviť v modernom štýle priamo vo vašej kuchyni. Nezáleží na tom, či bývate v byte alebo dome, na vidieku či v meste, dôležité je to, čo vytvoríte.

Zaskočte k obľúbenému mäsiarovi, pridajte trochu kreativity, štipku korenia a pripravte si vlastné, neprekonateľné gastronomické orgie. Takže pre tentoraz schovajte instagramové recepty na avokádový toast alebo cícerový hummus, dnes kuchyňou zavonia opečená jaternica a v polievke budú plávať pekne mastné oká.

Jaternice a krvavničky

Aj keď domáca výroba mäsiarok a jaterníc má svoje nezameniteľné kúzlo, nemusíte sa cítiť ako podvodníci, keď si tieto špeciality na váš zabíjačkový stôl obstaráte u dobrého mäsiara. Takže, keď máte ikony bravčových hodov v chladničke, môžete premýšľať, ako si ich pripravíte. Samozrejme prvou na rane bude klasika s kapustou a varenými zemiakmi. Ale čo treba vyskúšať menej alebo viac experimentálnu prílohu? Tu pre vás máme zopár netradičných receptov:

Jaternice s bylinkovými šťouchanými zemiakmi

Čo budete potrebovať:

Ako na to:

  • Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, olúpte ich a nakrájajte na kocky.
  • Na panvici rozohrejte masť a zľahka osmažte najemno pokrájanú cibuľu.
  • V mise dôkladne premiešajte zemiaky, osmaženú cibuľku a korenie na bylinkové zemiaky a zmes rozšťouchejte na hrubé kúsky.
  • Jatrnice jemne opečte na panvici z oboch strán dozlatista a servírujte spoločne so šťouchanými zemiakmi.
      

Jaternice so šošovkovým šalátom

Tento recept kombinuje tradičné jaternice s ľahkým a osviežujúcim šalátom zo šošovky, ktorý je doplnený jablčnou zálievkou pre mierne kyslý nádych. Možno vás táto kombinácia na prvý pohľad zarazí, ale pripravte sa na to, že toto spojenie jemne údenej chuti jaterníc a sviežosti šošovkového šalátu sa stane vašim novým obľúbeným favoritom.

Čo budete potrebovať:

Ako na to:
  • Šošovku uvarte spoločne s mletým bobkovým listom a novým korením a nechajte vychladnúť.
  • Vo veľkej mise zmiešajte šošovku, pokrájanú cibuľu, jablko a rukolu alebo špenát.
  • V malej miske premiešajte olivový olej, jablkový ocot, med, soľ a korenie, aby ste vytvorili zálievku.
  • Šošovkový šalát prelejte jablčnou zálievkou a premiešajte.
  • Jaternice opečte na panvici z oboch strán dozlatista a môžete servírovať so studeným šošovkovým šalátom.
Tip: Pri opekaní často jarnice praskne. Existuje mnoho rád, ako tomu predísť. Napr. jaternicu na niekoľkých miestach prepichnite špáradlom alebo ju ponorte do horúcej vody na 1 – 2 minúty. Než ju ale dáte do rozpáleného oleja, osušte ju, nech neprská. Tiež môžete jaterničku obaliť v múke a vytvoriť tak tenkú krustu. Pokiaľ naviac múku zmiešate so zaúdenou paprikou, dodáte jitrnici vynikajúcu ľahko údenú chuť.
 

Jelítka z nebies

Nechajte sa uniesť na vlne chutí severu Nemecka s jednoduchým receptom na "Himmel und Erde" (Nebesia a Zem). Toto tradičné jedlo spája zemitosť zemiakového pyré s bohatou sladkosťou jabĺk a zlatistou chrumkavosťou jelítok. Korenie použite čerstvo pomletý Tellicherry, ktorý má jemne ovocnú chuť s prvkami borievky.  Tellicherry dokonale dopĺňa výraznú chuť opečeného mäsa a vy sa tak dostane do gastronomického raja.

Čo budete potrebovať:

Ako na to:

  • Zemiaky olúpte, uvarte a urobte z nich pyré s maslom, mliekom, soľou, muškátovým orieškom a ½ lyžičky čierneho korenia.
  • Cibuľu osmažte dozlatista, pridajte cukor, soľ, zvyšné ½ lyžičky mletého korenia a prilejte Calvados. Všetko povarte, kým sa tekutina odparí a cibuľa skaramelizuje.
  • Pokrájané jablká zľahka z oboch strán opečte, potom pridajte tymián a cukor a nechajte ho tiež skaramelizovať.
  • Jelietka opečte do chrumkava a servírujte so zemiakovým pyré, opečenými jablkami a osmaženou cibuľkou.


Zabíjačkový guláš

Po tejto našej gastronomickej jazde sa teraz pohodlne usadíme a vychutnáme si ďalší tradičný chod. Je čas na zabíjačkový guláš, ktorého vôňa prinesie do vašej kuchyne tú pravú atmosféru bravčových hodov. Takže si pripravte taniere a lyžice, pretože o chvíľu sa bude nosiť na stôl.

Čo budete potrebovať:

Ako na to:

  • Bravčový jazyk sparíme, olúpeme a pokrájame na kocky. Vnútornosti umyjeme, zbavíme blán a spoločne s bravčovou plecou tiež nakrájame na kocky.
  • Vo veľkom hrnci na masti osmažte cibuľu.
  • Pokrájanú pliecko, srdce a jazyk pridajte ich do hrnca. Miešajte a smažte, kým mäso nezačne hnednúť.
  • Pridajte paradajkový pretlak, cesnak a korenie. Dobre premiešajte.
  • Pomaly prilievajte vývar tak, aby bolo mäso ponorené. Priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a guláš pomaly duste pod pokrievkou asi 45 minút. Potom pridajte pokrájanú pečeň a varte ďalších 30 minút, až je všetko mäkké.
  • Pred podávaním nechajte guláš chvíľku oddýchnuť, aby sa všetky chute rovnomerne premiešali.

Klasická čierna prdela

Čo by to ale bolo za zabíjačkové hody, keby sme si nedali tradičnú prdelačku. Receptov na zabíjačkovú polievku nájdete v našej malej krajine toľko, že je dosť veľká šanca, že sa zvládnete nad plným tanierom tejto horúcej klasiky dokonale pohádať. Možno sa nezhodnete na ingredienciách, ale pochutnáte si zaručene.

Čo budete potrebovať:

  • 500 ml bravčovej krvi
  • 100 g bravčovej slaniny, nakrájanej na kocky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 150 g krúp
  • 3 l bravčového vývaru
  • 1 polievková lyžice sadla alebo oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice zabíjačkového korenia
  • soľ podľa chuti
      

Ako na to:

  • Uvarte krúpy do mäkka a dôkladne ich prepláchnite vodou.
  • Bravčový vývar priveďte k varu a vmiešajte bravčovú krv, ktorú krátko povarte.
  • Na masti na strednom ohni osmažte cibuľu dozlatista, pridajte slaninu a krátko .
  • Do vývaru s krvou pridajte odkvapkané krúpy, slaninu, korenie a rozdrvený cesnak.
  • Všetko povarte ďalších 5 minút a môžete podávať.
     

Sme na konci nášho malého kulinárskeho putovania zabíjačkovými hodmi a veríme, že rovnako ako nám sa pri písaní zbiehali všetky sliny, aj vám chuť na kúsok prasiatka ani nedovolila článok dočítať a už ste bežali do najbližšej masny. A teraz, keď ešte s mastnými ústami článok dočítate, dúfame, že nám napíšete ako vám tradičné aj netradičné recepty chutili a prípadne pridáte aj nejaký svoj tip na skvelý domáci zabíjačkový recept.