Čierna soľ / Korenie

Čierna soľ, známa aj ako Kala Namak, je skutočný chuťový originál. Hoci má skôr ružovosivú farbu (v kryštáloch až tmavofialovú), hovorí sa jej čierna. Jej najvýraznejšou vlastnosťou je sírové aróma, ktoré silno pripomína varené vajcia. Práve vďaka tomu si ju obľúbili aj priaznivci vegánskej kuchyne, pretože skvele nahrádza vaječnú chuť v rastlinných receptoch – či už ide o nátierky, „praženicu“ z tofu alebo napríklad bezvaječnú majonézu.

Kam sa čierna soľ hodí a ako ju používať

Kala Namak má svoje pevné miesto v indickej kuchyni, no zďaleka ju nevyužijete len tam. Vďaka špecifickej chuti a vôni sa najlepšie hodí do hotových jedál, pretože varením jej aróma rýchlo vyprchá. V kuchyni s ňou môžete čarovať naozaj zaujímavo:

  • Vegánska „praženica“ z tofu – stačí rozdrviť tofu, pridať kurkumu, cibuľku, korenie a štipku čiernej soli. Chuť je prekvapivo podobná vajíčkam.
  • Nátierky a rastlinné majonézy – čierna soľ dodá pikantnosť a typickú vaječnú chuť, aj keď v recepte žiadne vajcia nie sú.
  • Indické jedlá – využíva sa do karí, čatní, raity, šošovicových pokrmov alebo korenených omáčok.
  • Šaláty a dresingy – štipka čiernej soli zvýrazní chuť strukovín, cíceru, zeleniny alebo pečenej cvikly.
  • Ovocné šaláty – áno, aj to je možné! V indickej kuchyni sa Kala Namak používa aj na sladkokyslé ovocné zmesi, kde jej výrazná chuť vytvára zaujímavý kontrast.
  • Street food a chaat – v indických uliciach je čierna soľ základom pre typické pikantné pochúťky.

Pri dávkovaní to nepreháňajte – čierna soľ je veľmi výrazná a stačí jej naozaj málo. Vždy ju pridávajte až do hotového jedla alebo do studenej kuchyne. Len tak vynikne jej jedinečné aróma a chuť.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 12. 2099
Krajina pôvodu India
Druh kuchyne, v ktorej sa čierna soľ s obľubou používa
 
Na čo sa čierna soľ väčšinou používa