Recepty

Medová zálievka s tonkou

Medová zálievka s tonkou

Populárne fazuľky tonky sa vďaka svojej vanilkovej chuti používajú predovšetkým pri výrobe sladkého pečiva a dezertov. Skúste ich skombinovať s medom, šťavou z konzervovaného ovocia a hotovú zálievku použite na ochutenie ovocného šalátu.Pokračovať
 
Dresing Café de Paris

Dresing Café de Paris

Recept na domáci pikantný dresing s legendárnym korením Café de Paris. Chuť tohto dresingu skvele doplní ako pečené alebo grilované mäso, tak aj zeleninové šaláty.Pokračovať
 
Spaghetti aglio, olio e peperoncini

Spaghetti aglio, olio e peperoncini

Spaghetti aglio, olio e peperoncini, čiže cestoviny s cesnakom, olejom a chilli, ktoré patria dnes k najznámejším talianskym pokrmom, pôvodne začali svoj život len ako cestoviny s cesnakom a olejom chudobných si nemohli dovoliť variant špaget so mušlemi ako bohatí mešťania.Pokračovať
 
Rýchly taliansky dresing

Rýchly taliansky dresing

Stačí pár ingrediencií a jednoduchý a zdravý taliansky dresing ako na zeleninový šalát, tak aj ako príloha ku grilovanému mäsu, je na svete.Pokračovať
 
Kuracie kúsky s červenou šošovkou a estragónom

Kuracie kúsky s červenou šošovkou a estragónom

Bylinka estragón bola známa už v starovekom Egypte, kde sa používala predovšetkým na náboženské účely av liečiteľstve. Aj starí Gréci používali túto bylinku na magické účely a na jej hadovitý tvar koreňov verili, že dokáže vyliečiť uštipnutie jedovatých hadov.Pokračovať
 
Severoindické pikantné vyprážané kurča s pískavicou

Severoindické pikantné vyprážané kurča s pískavicou

Keď otvoríte koreničku s pieskavicou, očarí vás nádherná vôňa sviežej trávy v kombinácii s vanilkou. Pískavica je tiež známa pod názvom fenugreek a tiež sa jej hovorí grécke seno. Tento názov získala, pretože Gréci používali pískavicu aj ako krmivo pre dobytok.Pokračovať
 
Holandské pošírované hrušky s klinčekmi

Holandské pošírované hrušky s klinčekmi

Klinček je jedno z najstarších orientálnych korenín a dlhé stáročia mal na poličke s korením výnimočné postavenie. Jeho voňavá história siaha až 2000 rokov pred náš letopočet, kedy obchodníci z Jávy priniesli klinček na čínsky cisársky dvor.Pokračovať
 
Nasi Goreng

Nasi Goreng

Nasi Goreng má svoj domov v Indonézii a ako mnoho iných variantov vyprážanej ryže vzniklo tak trochu z núdze, keď sa ľudia chceli vyhnúť plytvaniu jedla. Keďže ako základ slúžia zvyšky od včerajšej večere, neexistuje pevný recept a zoznam ingrediencií by sa dal pomerne dobre vystihnúť príslovím „čo dom dal“.Pokračovať
 
Tekvicová polievka s Garam Masálou

Tekvicová polievka s Garam Masálou

Aj keď história využitia tekvíc v kuchyni je stará 7 000 rokov, dnes veľmi populárna tekvicová polievka vznikla až na začiatku 19. storočia. Dátum vzniku tekvicovej polievky je presne 1. januára 1804.Pokračovať
 
Tekvicový sirup

Tekvicový sirup

Ako je výroba domáceho tekvicového sirupu jednoduchá, tak veľmi je tento sirup výborný. Okrem legendárneho tekvicového laté (Pumpkin Spice Latte) si môžete sirup naliať na palacinky, vafle alebo na krupicovú či ovsenú kašu. Skrátka, jeho miesto je všade tam, kde by ste použili javorový sirup.Pokračovať
 
Pravý viedenský guláš

Pravý viedenský guláš

Základom každého pravého guláša je masť, cibuľa, paprika a samozrejme hovädzie mäso. Aj keď návod na guláš nepatrí medzi najzložitejšie recepty, na začiatku 1000 rokov starého gulášového príbehu bolo toto jedlo ešte oveľa jednoduchšie.Pokračovať
 
Šošovka so špenátom a čertovým lajnom

Šošovka so špenátom a čertovým lajnom

Asafoetida je veľmi zvláštne indické korenie s ešte zvláštnejším českým názvom. Pre jeho špecifickú arómu sa mu hovorí čertovo lajno. Tento názov na prvý dojem môže neznalého kuchára odradiť, ale to by bola veľká chyba.Pokračovať
 
Talianska zálievka na zeleninový šalát

Talianska zálievka na zeleninový šalát

Taliansko, zeleninové šaláty a bylinky, to jednoznačne patrí k sebe. Vyskúšajte tento recept na domácu bylinkovú zálievku na zeleninový šalát v talianskom štýle.Pokračovať
 
Kurča po cajunsku

Kurča po cajunsku

Cajunská kuchyňa je známa svojimi jednoduchými receptami s ostrými chuťami. Jej históriu môžeme vystopovať až do Francúzska, odkiaľ sa francúzski osadníci vydali do Nového Škótska v Kanade. Keď v roku 1755 odmietli prisľúbiť vernosť britskej korune, boli deportovaní do močaristých oblastí Louisiany v Spojených štátoch.Pokračovať
 
Rýchla ryba na ajowane

Rýchla ryba na ajowane

Ajowan patrí ku koreniu, ktoré je v našich kuchyniach takmer neznáme, aj keď prvé zmienky o ňom na území Európy nájdeme už v polovici 16. storočia. Domovinou ajowanu je India, Stredný východ a severná Afrika. Jeho chuť je horkastá a štipľavá, pripomínajúca aníz alebo oregano.Pokračovať
 
Domáca vanilková zmrzlina

Domáca vanilková zmrzlina

Vanilkové struky, resp. kapsuly, sú jediným jedlým plodom z tropických orchideí, čo je najväčšia botanická rodina kvitnúcich rastlín na svete. Samotných vanilkovníkov je 150 druhov, ale v kuchyni sa stretneme iba s dvoma – bourbon a tahitensis.Pokračovať
 
Sečuánska kuchyňa

Sečuánska kuchyňa

Výnimočnosť sečuánskej kuchyne je taká výrazná, že UNESCO vyhlásilo hlavné mesto provincie Čcheng-tu za mesto gastronómie a potvrdilo tak unikátnu sofistikovanosť miestnej kuchyne, ktorá nemá inde na svete obdobu.Pokračovať
 
Grécky gyros

Grécky gyros

Možno niekoho prekvapí, že gyros je v gréckej kuchyni pomerne nováčik a aj keď niektoré povesti hovoria, že jeho korene siahajú až do doby Alexandra Veľkého, kedy si jeho vojaci pri slávnostiach opekali tenké kusy mäsa na dlhých mečoch, v novodobej histórii prvej gyrosy v Grécku objavili až v roku 1922 spoločne so stovkami tisíc utečencov z Turecka.Pokračovať
 
Juhočeská Kulajda s hríbovým korením

Juhočeská Kulajda s hríbovým korením

Húbárčenie je pre náš národ vášňou. Nie, že by sa huby inde vo svete nezbierali a nejedli, ale napríklad v Anglicku sa na tanieri objavia maximálne šampiňóny, vo Francúzsku alebo Taliansku dávajú prednosť len líškam, hríbikom či hľuzovkám a Američania si väčšinu húb nechajú doviezť zo zahraničia.Pokračovať
 
Balkánska Pljeskavica s Adžikou

Balkánska Pljeskavica s Adžikou

Pljeskavice sú hamburgery Balkánu. Za svoje národné jedlo ho považujú Srbi, ale bežne sa s nimi stretneme aj v Chorvátsku alebo v Bosne. Ako korenie môžeme do pljeskavice pridať napr. dôvodov.Pokračovať