1. marca 2021
Populárne fazuľky tonky sa vďaka svojej vanilkovej chuti používajú predovšetkým pri výrobe sladkého pečiva a dezertov. Skúste ich skombinovať s medom, šťavou z konzervovaného ovocia a hotovú zálievku použite na ochutenie ovocného šalátu. Pokračovať
|
16. februára 2021
Recept na domáci pikantný dresing s legendárnym korením Café de Paris. Chuť tohto dresingu skvele doplní ako pečené alebo grilované mäso, tak aj zeleninové šaláty. Pokračovať
|
22. januára 2021
Spaghetti aglio, olio e peperoncini, čiže cestoviny s cesnakom, olejom a chilli, ktoré patria dnes k najznámejším talianskym pokrmom, pôvodne začali svoj život len ako cestoviny s cesnakom a olejom chudobných si nemohli dovoliť variant špaget so mušlemi ako bohatí mešťania. Pokračovať
|
15. januára 2021
Stačí pár ingrediencií a jednoduchý a zdravý taliansky dresing ako na zeleninový šalát, tak aj ako príloha ku grilovanému mäsu, je na svete. Pokračovať
|
28. októbra 2020
Bylinka estragón bola známa už v starovekom Egypte, kde sa používala predovšetkým na náboženské účely av liečiteľstve. Aj starí Gréci používali túto bylinku na magické účely a na jej hadovitý tvar koreňov verili, že dokáže vyliečiť uštipnutie jedovatých hadov. Pokračovať
|
21. októbra 2020
Keď otvoríte koreničku s pieskavicou, očarí vás nádherná vôňa sviežej trávy v kombinácii s vanilkou. Pískavica je tiež známa pod názvom fenugreek a tiež sa jej hovorí grécke seno.
Tento názov získala, pretože Gréci používali pískavicu aj ako krmivo pre dobytok. Pokračovať
|
14. októbra 2020
Klinček je jedno z najstarších orientálnych korenín a dlhé stáročia mal na poličke s korením výnimočné postavenie. Jeho voňavá história siaha až 2000 rokov pred náš letopočet, kedy obchodníci z Jávy priniesli klinček na čínsky cisársky dvor. Pokračovať
|
7. októbra 2020
Nasi Goreng má svoj domov v Indonézii a ako mnoho iných variantov vyprážanej ryže vzniklo tak trochu z núdze, keď sa ľudia chceli vyhnúť plytvaniu jedla. Keďže ako základ slúžia zvyšky od včerajšej večere, neexistuje pevný recept a zoznam ingrediencií by sa dal pomerne dobre vystihnúť príslovím „čo dom dal“. Pokračovať
|
16. septembra 2020
Aj keď história využitia tekvíc v kuchyni je stará 7 000 rokov, dnes veľmi populárna tekvicová polievka vznikla až na začiatku 19. storočia. Dátum vzniku tekvicovej polievky je presne 1. januára 1804. Pokračovať
|
4. septembra 2020
Ako je výroba domáceho tekvicového sirupu jednoduchá, tak veľmi je tento sirup výborný. Okrem legendárneho tekvicového laté (Pumpkin Spice Latte) si môžete sirup naliať na palacinky, vafle alebo na krupicovú či ovsenú kašu. Skrátka, jeho miesto je všade tam, kde by ste použili javorový sirup. Pokračovať
|
2. septembra 2020
Základom každého pravého guláša je masť, cibuľa, paprika a samozrejme hovädzie mäso. Aj keď návod na guláš nepatrí medzi najzložitejšie recepty, na začiatku 1000 rokov starého gulášového príbehu bolo toto jedlo ešte oveľa jednoduchšie. Pokračovať
|
26. augusta 2020
Asafoetida je veľmi zvláštne indické korenie s ešte zvláštnejším českým názvom. Pre jeho špecifickú arómu sa mu hovorí čertovo lajno. Tento názov na prvý dojem môže neznalého kuchára odradiť, ale to by bola veľká chyba. Pokračovať
|
20. augusta 2020
Taliansko, zeleninové šaláty a bylinky, to jednoznačne patrí k sebe. Vyskúšajte tento recept na domácu bylinkovú zálievku na zeleninový šalát v talianskom štýle. Pokračovať
|
19. augusta 2020
Cajunská kuchyňa je známa svojimi jednoduchými receptami s ostrými chuťami. Jej históriu môžeme vystopovať až do Francúzska, odkiaľ sa francúzski osadníci vydali do Nového Škótska v Kanade. Keď v roku 1755 odmietli prisľúbiť vernosť britskej korune, boli deportovaní do močaristých oblastí Louisiany v Spojených štátoch. Pokračovať
|
12. augusta 2020
Ajowan patrí ku koreniu, ktoré je v našich kuchyniach takmer neznáme, aj keď prvé zmienky o ňom na území Európy nájdeme už v polovici 16. storočia. Domovinou ajowanu je India, Stredný východ a severná Afrika.
Jeho chuť je horkastá a štipľavá, pripomínajúca aníz alebo oregano. Pokračovať
|
29. júla 2020
Vanilkové struky, resp. kapsuly, sú jediným jedlým plodom z tropických orchideí, čo je najväčšia botanická rodina kvitnúcich rastlín na svete. Samotných vanilkovníkov je 150 druhov, ale v kuchyni sa stretneme iba s dvoma – bourbon a tahitensis. Pokračovať
|
22. júla 2020
Výnimočnosť sečuánskej kuchyne je taká výrazná, že UNESCO vyhlásilo hlavné mesto provincie Čcheng-tu za mesto gastronómie a potvrdilo tak unikátnu sofistikovanosť miestnej kuchyne, ktorá nemá inde na svete obdobu. Pokračovať
|
15. júla 2020
Možno niekoho prekvapí, že gyros je v gréckej kuchyni pomerne nováčik a aj keď niektoré povesti hovoria, že jeho korene siahajú až do doby Alexandra Veľkého, kedy si jeho vojaci pri slávnostiach opekali tenké kusy mäsa na dlhých mečoch, v novodobej histórii prvej gyrosy v Grécku objavili až v roku 1922 spoločne so stovkami tisíc utečencov z Turecka. Pokračovať
|
8. júla 2020
Húbárčenie je pre náš národ vášňou. Nie, že by sa huby inde vo svete nezbierali a nejedli, ale napríklad v Anglicku sa na tanieri objavia maximálne šampiňóny, vo Francúzsku alebo Taliansku dávajú prednosť len líškam, hríbikom či hľuzovkám a Američania si väčšinu húb nechajú doviezť zo zahraničia. Pokračovať
|
1. júla 2020
Pljeskavice sú hamburgery Balkánu. Za svoje národné jedlo ho považujú Srbi, ale bežne sa s nimi stretneme aj v Chorvátsku alebo v Bosne.
Ako korenie môžeme do pljeskavice pridať napr. dôvodov. Pokračovať
|