Lassí je známy indický nápoj na báze jogurtu, ktorý je obľúbený pre svoju neuveriteľne osviežujúcu chuť. Tento nápoj vznikol okolo roku 1000 pred naším letopočtom a z dnešného pohľadu sa dá označiť ako najstarší recept na „smootie“.
Základom Lassí je jogurt zriedený vodou alebo mliekom a ďalej dochutený ovocím, zeleninou , rôznym korením a ďalšími ingredienciami, ktoré vás napadnú. Najobľúbenejšie sú rôzne sladké lassie, ale širokú skupinu priaznivcov má aj slaný variant, na ktorý sa v dnešnom recepte zameriame.
Typickým korením, ktoré sa do lasa pridáva, je kardamóm, škorica, rímska rasca, kurkuma, šafran, koriander, muškátový oriešok alebo čierne korenie. A samozrejme nesmieme zabudnúť na chilli, ktoré je jasným favoritom indickej kuchyne. Škoricu odporúčame použiť cejlónsku, ktorá jemnejšia a sladšia, než bežná indonézska.
Pokrok nezastavíš
V Indiu sa na prípravu lassí už po stáročia používa hlinený hrniec a drevená vedľačka. Do hrnca sa naleje jogurt, voda a korenie a všetko sa niekoľko minút šľahá, až sa pripraví bohatý krémový nápoj. Až náhle v 80. rokoch 20. storočia v oblasti Pandžábu na severe Indie obrovsky vzrástol dopyt po poloautomatických práčkach s horným plnením. Ako sa ale čoskoro ukázalo, nebolo to dopytom po modernom spôsobe prania, ale v skutočnosti si miestni obyvatelia tieto práčky mierne upravili a používali ich na stĺkanie lassie. Bubon práčky sa naplnil potrebnými ingredienciami a potom už len stačilo stlačiť vypínač a behom chvíľky ste mali pripravených niekoľko litrov lassí.
Recept na slané lassie
Ingrediencie:
- 1 a 1 šálky jogurtu
- 1 šálka vody alebo mlieka
- 1 šalátová uhorka
- 1 lyžičky čierneho korenia alebo chilli
- 1 lyžičky koriandra
- 1 lyžičky soli
Postup:
- Do misky nalejte jogurt a pridajte vodu alebo mlieko.
- Uhorku olúpte, pokrájajte na menšie kúsky a pridajte do misky s nariedeným jogurtom.
- Prisypte korenie a všetko dôkladne rozmixujte do hladka a peny.
Hotové lassie podávajte v pohároch, do ktorých môžete v parnom lete pridať pár kociek ľadu. Tradičné lassie sa zdobia napr. podrvenými opraženými semienkami rímskej rasce alebo chilli práškom či nitemi.