Indický nápoj lassí (slaný variant)

 Indický nápoj lassí (slaný variant)
 

Lassí je známy indický nápoj na báze jogurtu, ktorý je obľúbený pre svoju neuveriteľne osviežujúcu chuť. Tento nápoj vznikol okolo roku 1000 pred naším letopočtom a z dnešného pohľadu sa dá označiť ako najstarší recept na „smootie“.

Základom Lassí je jogurt zriedený vodou alebo mliekom a ďalej dochutený ovocím, zeleninou , rôznym korením a ďalšími ingredienciami, ktoré vás napadnú. Najobľúbenejšie sú rôzne sladké lassie, ale širokú skupinu priaznivcov má aj slaný variant, na ktorý sa v dnešnom recepte zameriame.

Typickým korením, ktoré sa do lasa pridáva, je kardamóm, škorica, rímska rasca, kurkuma, šafran, koriander, muškátový oriešok alebo čierne korenie. A samozrejme nesmieme zabudnúť na chilli, ktoré je jasným favoritom indickej kuchyne. Škoricu odporúčame použiť cejlónsku, ktorá jemnejšia a sladšia, než bežná indonézska.

Pokrok nezastavíš

V Indiu sa na prípravu lassí už po stáročia používa hlinený hrniec a drevená vedľačka. Do hrnca sa naleje jogurt, voda a korenie a všetko sa niekoľko minút šľahá, až sa pripraví bohatý krémový nápoj. Až náhle v 80. rokoch 20. storočia v oblasti Pandžábu na severe Indie obrovsky vzrástol dopyt po poloautomatických práčkach s horným plnením. Ako sa ale čoskoro ukázalo, nebolo to dopytom po modernom spôsobe prania, ale v skutočnosti si miestni obyvatelia tieto práčky mierne upravili a používali ich na stĺkanie lassie. Bubon práčky sa naplnil potrebnými ingredienciami a potom už len stačilo stlačiť vypínač a behom chvíľky ste mali pripravených niekoľko litrov lassí.

Recept na slané lassie

Ingrediencie:

  • 1 a 1 šálky jogurtu
  • 1 šálka vody alebo mlieka
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 lyžičky čierneho korenia alebo chilli
  • 1 lyžičky koriandra
  • 1 lyžičky soli

Postup:

  1. Do misky nalejte jogurt a pridajte vodu alebo mlieko.
  2. Uhorku olúpte, pokrájajte na menšie kúsky a pridajte do misky s nariedeným jogurtom.
  3. Prisypte korenie a všetko dôkladne rozmixujte do hladka a peny.

Hotové lassie podávajte v pohároch, do ktorých môžete v parnom lete pridať pár kociek ľadu. Tradičné lassie sa zdobia napr. podrvenými opraženými semienkami rímskej rasce alebo chilli práškom či nitemi.