Sečuánske korenie zelené celé

Zelená varianta slávneho sečuánskeho korenia z Číny vie v kuchyni poriadne prekvapiť. Na prvé privoňanie vás osloví svieža citrusová vôňa, ktorá pripomína grep. A keď ho rozhrýznete, jazyk vám začne jemne brnieť. Práve toto mravčenie je pre sečuánske korenie typické a v zelenej verzii dostane navyše príjemnú zemitosť a šťavnatú sviežosť.

Napriek svojmu názvu nemá sečuánske korenie botanicky nič spoločné s klasickým korením. Ide o sušené oplodie bobúľ kríka s nezvyčajným menom žltodrev korenistý. Jeho sušené plody sa v ázijskej kuchyni používajú už stovky rokov. Oproti červenému sečuánskemu koreniu je zelená verzia syrovejšia, živšia a hravejšia. A práve preto sa s ním tak dobre varí.

Citrusové tóny má vďaka prírodnému aromatickému oleju zvanému limonén a jeho „brniaci“ efekt spôsobuje látka sanshool. Spolu to vytvára nezameniteľnú kombináciu sviežosti a jemného otupenia jazyka, ktorá sa skvele hodí na kreatívne varenie.

Ako čarovať so zeleným sečuánskym korením v kuchyni

Napriek svojmu pôvodu nie je sečuánske korenie užitočné len do exotických receptov. Keď viete ako, krásne ho využijete aj doma v bežnom varení. Stačí ho ľahko podrviť v mažiari alebo krátko opiecť na sucho na panvici a jeho vôňa sa roznesie po celej kuchyni.

  • Kuracie mäso – Získa úplne nový rozmer, keď do marinády pridáte trochu podrveného zeleného sečuánu. Výborne funguje so sójovou omáčkou, sezamom a medom.
  • Rybacie filety – Napríklad pstruha alebo pražmu jemne posypte korením tesne pred dopečením. Vôňa citrónovej kôry a svieža pikantnosť vás nadchnú.
  • Ázijská kuchyňa – V ázijských jedlách je zelené sečuánske korenie klasikou. Vyskúšajte ho do stir-fry, čínskych knedličiek alebo ostrých rezancových vývarov.
  • Chcete prekvapiť? Primiešajte ho do horúcej čokolády alebo ním posypte ovocný šalát s ananásom a mangom. Citrusové tóny a jemné brnenie na jazyku sa postarajú o gastronomický zážitok.

Tip na domácu koreninovú zmes

Vyskúšajte si doma namiešať vlastnú zmes korenia z čierneho, bieleho a zeleného sečuánskeho korenia. Zelené sečuánske korenie do nej vnesie sviežu citrusovú iskru, ktorá parádne kontrastuje s hĺbkou čierneho korenia alebo jemnosťou bieleho. Stačí podrviť v mažiari, premiešať a použiť podľa chuti. Výsledkom je korenie, ktoré posunie obyčajný steak, tatarák alebo napríklad syrové jednohubky na úplne inú chuťovú vlnu. A čo je najlepšie – každá dávka môže chutiť trochu inak, podľa toho, ako si ju namiešate.

Dátum minimálnej trvanlivosti 1. 11. 2027
Krajina pôvodu Čína
Sečuánske korenie je dostupná v týchto variantoch