Malé guľôčky tohto výnimočného korenia ukrývajú sviežu citrónovú arómu, ktorá je jemná, no zároveň prekvapivo výrazná. Na jazyku vás nepopáli, naopak pohladí miernou horkosťou a krásne vyváženou citrusovou chuťou. Korenie verbena je ako stvorené na ľahké jedlá. A dokonca nielen do slanej kuchyne, ale svoje miesto má aj v sladkých dezertoch.
Toto korenie je obľúbené najmä vo vietnamskej kuchyni, kde sa používa nielen k mäsu a rybám, ale aj k ovociu a sladkým pokrmom. Jeho citrusový profil sa totiž skvele snúbi s limetkou, mätou alebo zázvorom.
Čo robí verbena korenie tak jedinečným
Nejde o korenie v pravom slova zmysle, ale o drobné plody s výraznou citrónovou chuťou, ktoré pochádzajú z tropických oblastí Ázie. Obsahujú prirodzené silice, ktoré pripomínajú citrónovú verbenu. Práve preto získalo svoj názov. Chuť je svieža, trochu horkastá, ale nie štipľavá. Ideálne pre tých, ktorí hľadajú niečo iné než klasickú koreninovú ostrosť.
Na čo sa verbena korenie v kuchyni hodí?
Verbena korenie je voňavý chameleón, ktorý svojou chuťou dokonale splynie s rybami, mäsom, zeleninou aj dezertmi. Keď ho jemne podrvíte v mažiari alebo namelete v mlynčeku, krásne sa rozvonia a dodá jedlu šťavnatý citrusový tón.
- Skvele funguje s bielym mäsom – kuracie alebo morčacie s verbenou a trochou zázvoru chutí ako z vietnamskej reštaurácie.
- Ryby a morské plody si s týmto korením výborne rozumejú. Dajte ho na pečeného pstruha alebo krevety restované na masle a cesnaku.
- Výborne oživí zeleninové jedlá, najmä tie s cuketou, baklažánom alebo mrkvou. Stačí na záver posypať trochou korenia a premiešať.
- V dezertoch dokáže zázraky – pridajte štipku do citrónového koláča, ovocného džemu alebo sušienok s makom. Tá vôňa vás prekvapí.
- Zohriaty v punči, grogu alebo horúcom cideri uvoľní svoje citrusové silice a dodá nápojom nový rozmer.
Korenie verbena je skvelé aj v spoločnosti iných korení. Zmiešajte ho napríklad s bielym alebo červeným korením a vytvorte si vlastnú zmes do mlynčeka – jemne štipľavú, krásne voňavú a plnú citrusových tónov. Hodí sa na ľahšie mäso, syry alebo pokojne aj na ovocné šaláty. Keď si to dobre namiešate, bude to koreninová zmes, ktorú budete chcieť mať stále po ruke.