Mangový prášok / Kávová cesta okolo sveta

Sušený pomletý mangový prášok, alebo ako sa mu v Indii hovorí amchur, je tajnou zbraňou miestnych kuchárov. Dodáva jedlám jemnú ovocnú kyslosť, ktorá krásne zvýrazní chute, ale nie je taká ostrá ako ocot či citrónová šťava. Má tiež jemne medovú vôňu a príjemne sladký podtón, čo z neho robí perfektnú prísadu do karí, polievok, zeleninových jedál alebo marinád.

V Indii by bez neho množstvo jedál jednoducho neexistovalo. Pridáva sa do šošovicových pokrmov, zeleninových zmesí, pikantných čatní aj koreninových zmesí. A výhodou je, že je sušený, takže ho môžete mať stále po ruke a nemusíte riešiť čerstvý citrón alebo tamarind.

Ako používať mangový prášok?

Tento exotický poklad sa hodí všade tam, kde potrebujete jemnú kyslosť, ktorá sa krásne prepojí s ostatnými chuťami. Do jedla sa pridáva až ku koncu varenia, aby si amchur zachoval svoju sviežosť.

  • Indická a ázijská kuchyňa – bez mangového prášku sa nezaobíde množstvo tradičných receptov, od karí cez šošovicové dhaly až po zmesi ako chaat masala.
  • Strukoviny a zelenina – amchur výborne doplní cícer, šošovicu, pečené zemiaky, baklažán alebo karfiol.
  • Marinády na mäso a ryby – sušené mleté mango dodáva hĺbku chuti kuraciemu mäsu, jahňacine aj lososovi.
  • Polievky a vývary – v strukovinových a zeleninových polievkach dodá mango jemnú sviežosť.
  • Čatní a omáčky – výborný do mangového, paradajkového alebo kokosového čatní.
  • Nápoje a limonády – skúste pridať mangový prášok do smoothie alebo letných drinkov a dodajte im exotický šmrnc.

Tip: V Indii sa amchur často používa na dochutenie pikantných snackov, ako sú pražené oriešky, chrumkavý cícer alebo rôzne slané zmesi. Príprava je jednoduchá: nasucho opražte kešu, mandle alebo cícer, pridajte trochu olivového oleja, štipku amchuru, rímsky kmín, chilli a soľ. Premiešajte, nechajte chvíľu odležať a potom si už len vychutnajte dokonale ochutenú pochúťku, ktorá má ten správny šmrnc a exotický nádych. Toto je indická klasika, ktorú si ľahko pripravíte aj doma – perfektná k filmu, pivu alebo len tak na zobanie.

Dátum minimálnej trvanlivosti 30. 11. 2026
Krajina pôvodu India
Druh kuchyne, v ktorej sa mangový prášok s obľubou používa
 
Na čo sa mangový prášok väčšinou používa