Najlepšie korenie indickej kuchyne

Žltá rieka Ganga je symbolom Indie, rovnakej farby ako kurkuma, ktorá svojou žltou farbou zafarbí každé jedlo a pitie. Spoločne s cejlónskou škoricou si pripravíte teplý zdravý čaj. Môžete ju použiť samotne alebo siahnite po jednej zo zmesí, ktoré ponúkame. India je rozľahlá a kuchyňa je rovnako rozmanitá. Čo región, to iná masala – teda zmes tradičných korenín, ktoré si domácnosti miešajú samy. Hlavnou zložkou je zelenina, mäso, ryža a tradičné pečivo. India je fascinujúci ohňostroj chuťou a vôňou, vyskúšajte, chutnajte, meditujte. Jedlo pre blízkych s láskou pripavené je ako citát od Mahagma Gandhího „Pravá láska je tá, v ktorej máme väčšiu radosť z druhého ako zo seba.“

 
Viac

Najobľúbenejšie korenie indickej kuchyne

ajowan

ajowan

Ajowan (Adžvan), tiež u nás známy ako koptská rasca, sa v indickej kuchyni obvykle praží či smaží na prepustenom masle ghí, aby sa rozvinula aróma korenia....
aníz

aníz

Aníz je korenie s mnohostranným využitím a to nielen pri varení a pečení, ale aj pri nakladaní zeleniny, ako napr. repy, mrkvy, kapusta, uhoriek a pod....
biele korenie

biele korenie

Korenie biele je rovnako ako čierne a zelené plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Všetky tieto korenia majú p...
Biryani Masála

Biryani Masála

Pálivá zmes korenia na prípravu indického Biryani a ďalších exotických receptov. Ideálne pre hovädzie alebo jahňacie mäso, krevety a morské plody, ryžu alebo šošovku....
cesnak

cesnak

Cesnak je univerzálne korenie pre všetky pikantné pokrmy európskej, arabskej, ázijskej, africkej i americkej kuchyne. Plátkovaný cesnak sa hodí predovšetkým na ...
cibuľa

cibuľa

Sušená cibuľa prináša do kuchyne pohodlie bez kompromisov v chuti. Keď máte po ruke sušenú cibuľu, môžete kedykoľvek okamžite pridať bohatú, cibuľovú chuť do va...
černuška

černuška

Černuška sa používa na ochutenie chleba, na pečenie hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa, na zeleninu, strukoviny. Má mierne ostrú chuť....
čertovo lajno

čertovo lajno

Čertovo lajno, alebo asafoetida, je aromatická živica z koreňa rastliny Ferula assa-foetida z čeľade miříkovité. Má veľmi špecifickú vôňu, niekto by povedal záp...
Čertovo lajno s kurkumou

Čertovo lajno s kurkumou

Hlavnou zložkou tejto zmesi je asafoetida, čo je živica z koreňov tropických stromov rodu Ferula. Pre svoju veľmi špecifickú vôňu sa odporúča ju používať vo veľ...
čierna soľ

čierna soľ

Čierna soľ, v Indii nazývaná Kala Namak, je prírodná nerafinovaná soľ s vysokým obsahom minerálov a železa. Aj keď sa jej hovorí čierna, jej farba je skôr ružov...
čierne korenie

čierne korenie

Čierne korenie je rovnako ako biely a zelený plodom korenistého čierneho, líšia sa rôznymi stupňami zrelosti a spôsobom spracovania. Čierne korenie sa získava f...
čierny kardamóm

čierny kardamóm

Kardamom čierny má struky väčší ako viac známy kardamóm zelený. Chuť je podobná, ale ťažšia a doplnená dymovou arómou. Pochádza z východného Himaláje, používa s...
Data Chai Masála

Data Chai Masála

Korenie na prípravu vynikajúceho tradičného indického čierneho čaju s mliekom, ktorý má povzbudivý účinok....
dlhé korenie

dlhé korenie

Dlhé korenie sú plody tropickej rastliny korenistého v tvare šištičiek asi 2,5 cm dlhých. Jeho chuť je ostrá a mierne sladká, s obľubou sa používa vo francúzskej kuchyni....
fenikel

fenikel

Mletý fenikel sa používa na ochutenie polievok, do omáčok, pri pečení sladkého pečiva, chleba, na bravčovú pečienku, do plnky hydiny, na moriaka, plnené jahňaci...
galgán

galgán

Koreň galgánu pripomína chuťou aj vôňou zázvor. Na rozdiel od zázvoru je ale jeho chuť podstatne jemnejšia a navyše doplnená príjemným citrusovým nádychom....
Garam Masála

Garam Masála

Legendárne indické korenie, ktoré sa používa ako na mäso, tak aj vo vegetariánskej kuchyni pri príprave polievok zo strukovín a zeleniny....
horčica

horčica

Horčica biela je semienko rastliny horčice siate. Má štipľavú chuť, používa sa na výrobu pokrmovej horčice, do nakladaných uhoriek a zeleniny v kyslom náleve, n...
chilli

chilli

Chilli mleté BIO sú stredne pálivé jemne pomleté chilli papričky rôznych exotických druhov, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach....
chilli Habanero

chilli Habanero

Jemne mleté vysoko pálivé chilli papričky (pálivosť 250 000 SHU). S opatrnosťou pridávajte do pálivých mexických omáčok, do polievok, k pečeným a mletým mäsám....
chilli Jalapeno

chilli Jalapeno

Chilli papričky jalapeño, ktoré pochádzajú z Mexika, sú v porovnaní s ostatnými papričkami skôr mierne pálivé. Hodnota SHU sa pohybuje okolo 10 000 jednotiek pálivosti....
chilli jalapeño

chilli jalapeño

Chilli papričky jalapeño, ktoré pochádzajú z Mexika, sú v porovnaní s ostatnými papričkami skôr mierne pálivé. Hodnota SHU sa pohybuje okolo 10 000 jednotiek pálivosti....
kajenské korenie

kajenské korenie

Kajenské korenie (niekedy sa tiež píše cayenské, kayenské) sú mleté chilli papričky, ktoré sa pestujú v tropických a subtropických oblastiach. Mleté kajenské ko...
kardamóm

kardamóm

Plody byliny kardamovníka obyčajného (zelené zrná) obsahujú semená a sú vysoko ceneným korením. Kardamóm (tiež nesprávne kardamón) chutí korenisto a sladkasto, akoby citrónovo....
kari

kari

Silne štipľavé karí thajského typu na mäsové a zeleninové zmesi, zeleninové polievky, ryža, cestoviny, strukoviny, kura, králika alebo ryby....
kari listy

kari listy

Kari (curry) listy je korenie s veľmi ľahkou delikátnou vôňou aj chuťou. Pochádza zo stromu Kari, ktorý rastie v juhozápadnej Ázii. Pozor na zámenu tohto koreni...
klinček

klinček

Klinček je veľmi aromatické korenie. Používa sa pri príprave sladkých pokrmov a pečiva, obzvlášť vianočného. Tiež na tmavé mäso, hlavne baranie a zverinu....
kôpor

kôpor

Vrcholové lístky kôpru, ktoré môžete použiť rovnako ako čerstvý kôpor do omáčky, šalátov, nátierok a pri výrobe bylinkového octu. Nevyhnutný je pri príprave kôp...
korenie Tellicherry

korenie Tellicherry

Názvom Tellicherry sa označuje výberové čierne korenie, ktoré sa, na rozdiel od bežného korenia, žne v čo najvyššom štádiu zrenia. Vďaka tejto dlhšej dobe dozri...
korenisté korenie

korenisté korenie

Táto zmes dodá pikantnú chuť minútkovým mäsám, pečeným a grilovaným rybám, hydine, pečenej huse či kačici, mletému mäsu a dusenej zelenine či polievkam....
koriander

koriander

Sušené drvené listy koriandra v kuchyni nahradí čerstvý koriander, ktorý je u nás horšie dostupný. Jednu lyžicu sušených listov koriandra použite namiesto hrsti...
kurkuma

kurkuma

Táto kurkuma pochádza z ekologického poľnohospodárstva, čo zaručuje vysokú kvalitu a čistotu....
Maharani Masála

Maharani Masála

Jemnejšia indická zmes, ktorá sa skvele hodí k pokrmom z paradajok, zelenine, polievkam, omáčkam, šošovke a ďalším....
mangový prášok

mangový prášok

Sušený rozomletý mangový prášok (v Indii nazývaný Amchur) má medovú vôňu a kyslú ovocnú chuť. V kuchyni sa používa ako príchuť do marinád, polievok a nápojov al...
masála

masála

Stačí namarinovať kuracie kúsky, krídla alebo stehná v zmesi jogurtu a korenia. Potom grilujte alebo pečte, aby ste získali lahodný pokrm, ktorý je vo vnútri kr...
muškátový kvet

muškátový kvet

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Miešok, ktorý slúži ako obal semena - to je "muškátový kvet". Oproti muškátovém...
muškátový orech

muškátový orech

Strom muškátovník vonný plodí bobule, ktoré obsahujú semeno - muškátový oriešok. Svojou horko-sladko-pálčivou chuťou dokáže okoreniť značné množstvo rozličných jedál....
paradajkové jabĺčka

paradajkové jabĺčka

Sušené paradajky sa používajú do šalátov, nátierok, na pizzu, do zeleninových pokrmov a na vylepšenie omáčok s paradajkami a polievok....
rímska rasca

rímska rasca

Rímsky rasca, alebo cumin, sú semená rastliny s názvom šabrej rascovitý. Má svetlejšiu farbu a je pretiahnutejšia ako tradičná rasca. Rovnako chuťovo je odlišný...
Sambal

Sambal

Veľmi ostrá zmes korenia, pôvodom zo Západnej Indie, ktorá sa hodí sa na grilovanie, pečenie do omáčok, ale aj na rezne alebo k zelenine. Dobre sa vyníma na sto...
sečuánske korenie

sečuánske korenie

Sečuánske korenie pochádza z Číny, je to jedno z najstarších čínskych korenín. Nie je to pravé korenie, ale kapsuly kríky s názvom žltodrev pieporný....
senovka

senovka

Semená pískavice, ktoré sa tiež hovorí fenugreek alebo grécke seno, sa používajú celé alebo pomleté v ázijskej a arabskej kuchyni. Pískavicu možno nájsť v známy...
šafran

šafran

Pravý šafran sú sušené červené čnelky (nesprávne blizny), ktoré sa ručne vytrhávajú z kvetov pestovaných rastlín. Používa sa predovšetkým v južnej Európe a na b...
škorica

škorica

Kôra škorice cejlónskej je, na rozdiel od u nás najviac rozšírené škorice čínskej, mäkká ako papier a jej chuť oveľa jemnejšia a vďaka tomu sa môže konzumovať p...
zázvor

zázvor

Zázvor je korenie získavané z podzemkov rastliny zázvoru lekárskeho. Používa sa predovšetkým v indickej a čínskej kuchyni do slaných aj sladkých pokrmov....
zelené korenie

zelené korenie

Zelené korenie je rovnako ako biele a čierne plodom korenovníka čierneho, ale v rôznom stupni zrelosti. Všetky tieto korenia majú podobnú piepornú chuť....
zeler

zeler

Celerové semienka majú podobnú aromatickú a zvieravú chuť ako ostatné časti zeleru. Ich pikantná, zemitá a horká chuť sa skvele hodí k paradajkám a ďalšej zelen...