Tonka fazuľa / Korenie

Fazuľa tonka sú semená plodov stromu silovoň obyčajný. Po zbere sa semená až jeden rok sušia a fermentujú. Počas tohto procesu vynikne v plodoch tonky chuť vanilky, mandlí a škorica, čo z nich robí ideálne korenie pre dezerty a pečivo.

Fazuľa Tonka sa tiež s úspechom používajú pri príprave domácej zmrzliny, pudingu alebo soufflé . Okrem sladkej kuchyne sa pridáva tonka do paradajkových omáčok, mrkvové polievky alebo aj do cestovín. Veľké chuťové predstavenie tonka urobí v rozličných koktailoch a alkoholických nápojoch, dokonca vrátane piva.

S tonkou sa pracuje rovnako ako s celým muškátovým orieškom. Stačí tesne pred použitím nastrúhať malé množstvo na strúhadielku na muškátové oriešky. Na jedno varenie stačí množstvo zhruba na špičku noža.

 
Upozornenie Pri skladovaní sa môže na povrchu fazule objaviť drobný biely prášok, ktorý nie je pleseň, ale prirodzený proces, ktorý nemá vplyv na kvalitu.
Dátum minimálnej trvanlivosti 1. 6. 2026
Krajina pôvodu Brazília
Tonka je dostupná v týchto variantoch
 
Na čo sa tonka väčšinou používa