Sladká exkurzia

 Sladká exkurzia
 

Dnes sme mali v obchode poriadne rušno, a to ešte pred otvorením! Navštívili nás študentky druhého ročníka cukrárskeho odboru zo SÚ Čáslav, plné zvedavosti a nadšenia. Prišli objaviť tajomstvo korenia, ktoré môže ich cukrárske kúzla povýšiť na úplne novú úroveň.

Exkurziu po exotických chutiach a vôňach sme začali klasikou – kardamóm, klinčeky, vanilka a škorica. Ale samozrejme sme nezostali len pri tom, čo všetci poznajú a pokračovali sme v odhaľovaní tých menej známych kulinárskych pokladov. Kto z vás počul o citrónovom verbena korení alebo škoricových kvetoch? A čo chilli alebo červené korenie v sladkom pečení? To už je úplná mágia!

Avšak aj pri rozprávaní o škoricu, ktorú všetci dobre poznajú, sme žiakov prekvapili neznámymi faktami. Vysvetlili a názorne ukázali, že existujú dva druhy škorice – čínska (cassia) a cejlonská (pravá). Trochu ako dve sestry, ktorá každá vie niečo iné. Cassia je neohrozená drsňačka, čo sa hodí na výraznejšie chute, ale nemali by ste to s ňou preháňať, pretože veľmi neprospieva nášmu zdraviu. Naopak cejlónska škorica je jemnejšia a sladšia, čo je ideál pre delikátne dezerty. A kto by nechcel mať vo vrecku pri skúške takéto tajomstvo?

Potom prišla na rad tonka, ktorú už väčšina dievčat poznala, pretože je v posledných rokoch veľmi populárna. Dokonca tak, že skoro vytláča vanilku z prvého miesta v sladkej kuchyni. A nie je sa čo čudovať, pretože jej sladko korenená chuť dokáže vykúzliť doslova zázraky.

A cukrárina nemusí byť len sladká, ale občas sa hodí aj štipka soli. Hovoríte si, čo má soľ spoločné s pečením? No, prekvapivo veľa! Keď sa soľ spojí s vanilkou, kardamomom alebo chilli, stane sa zázrak. Predstavte si slaný karamel alebo čokoládu s chilli a kardamómom. Soľ tu zohráva úlohu tajného agenta, ktorý dodáva sladkým pokrmom nový rozmer.

Naši návštevníci boli nadšení, a my tiež. Ďakujeme študentkám zo SOU Čáslav za návštevu a prajeme vám sladké štúdium a vôbec celý život!