Recepty

Kurča Tandoori

Kurča Tandoori

Tandoori Masála je indická zmes korenia s typicky jasne červenou farbou. V pôvodnej veľmi štipľavej verzii túto farbu dodávali chilli papričky, zatiaľ čo dnes sa často stretávame s miernejším variantom s farbivom vyrobeným napr. z červenej repy alebo žltou zmesou s kurkumou.Pokračovať
 
Valencijská paella so šafranom

Valencijská paella so šafranom

V španielskej paelle sa počas jej dlhej histórie objavilo mnoho rôznych ingrediencií od kurčaťa cez slimáky a morské plody až po krysy a hlodavce. Možno aj preto často tápeme a nevieme ako má správna paella vyzerať a ako ju pripraviť. Tak poďme nahliadnuť kuchárskym majstrom cez rameno a odhaliť jej tajomstvo.Pokračovať
 
Arménska zálievka Chmeli-Suneli

Arménska zálievka Chmeli-Suneli

Drsné kaukazské pláne sú pravý opak tejto jemnej bylinkovej zálievky na zeleninové šaláty, ktorá je pripravená z tradičného arménskeho korenia Chmeli-Suneli.Pokračovať
 
Marocká polievka Harira s Harissou

Marocká polievka Harira s Harissou

Marocká kuchyňa je rovnako pestrá a farebná ako miestne trhovisko, na ktorom nájdeme fascinujúcu zmes berberských, arabských, andalúzskych a stredomorských vplyvov. Ak by sme mali ochutnať len jedného zástupcu z tejto bohatej palety miestnych jedál, jednoznačne to bude polievka Harira z paradajok, šošovky a cícera.Pokračovať
 
Čevapčiči s bulharskou Čubricou

Čevapčiči s bulharskou Čubricou

Na masové valčeky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všetci vám budú hovoriť, že to je ich národné jedlo a že len oni majú tie najlepšie a pravé čevapčiči. A pravdu budú mať tak trochu všetci, pretože čevapčiči na Balkáne rozšírili počas nadvlády Turkov za osmanskej ríše povstaleckej skupiny Hajdukov.Pokračovať
 
Parížske pikantné karbonátky

Parížske pikantné karbonátky

Snáď v každej národnej kuchyni narazíte na nejaký variant fašírok, teda guličiek alebo placiek pripravených z mletého mäsa. V Nemecku a Rakúsku, kde im hovoria Frikadelle, ich pripravujú prakticky rovnako ako u nás, teda mleté hovädzie či bravčové mäso s vajíčkom a strúhankou.Pokračovať
 
Šafranové rizoto

Šafranové rizoto

Kto by nepoznal rizoto (či taliansky správne napísané risotto). Ale čo poznáme o jeho histórii? Ako sa vlastne ryža dostala do Talianska už asi nezistíme, zato však vieme, že od 15. storočia je sever Talianska najväčším producentom ryže v Európe.Pokračovať
 
Špekáčiky na pive s Americkým rumovým korením

Špekáčiky na pive s Americkým rumovým korením

Možno si poviete, že špekáčiky na pive sú celkom obyčajné jedlo a nie je na nich nič na objavovanie a vylepšovanie. Ak však pátrame v histórii tejto údeniny, dostaneme sa bezmála 130 rokov späť a zistíme...Pokračovať
 
Domáca šalátová zálievka

Domáca šalátová zálievka

Naučiť sa miešať si vlastné zmesi korenia by malo patriť k schopnostiam každého, kto to s varením myslí vážne. Keď sa naučíte miešať korenie, získate naraz schopnosť si presne vytvoriť chuť, ktorá vám vyhovuje. Na začiatok vyskúšajte zmiešanie bylinkovej zmesi korenia na zeleninový šalát.Pokračovať
 
Portugalské kurča Piri-Piri

Portugalské kurča Piri-Piri

Recept na najslávnejšiu portugalskú omáčku Piri-Piri síce nepochádza z Portugalska, ale Portugalci na jej vzniku majú zásadný vplyv. Ak sa totiž vydáme po stopách tejto štipľavej ingrediencie, musíme sa vrátiť až do 15. storočia, kedy portugalské výpravy doviezli z Brazílie prvé semienka chilli papričiek do svojich afrických kolónií Angola a Mozambik.Pokračovať
 
Domáca zmes talianskych byliniek

Domáca zmes talianskych byliniek

Talianska kuchyňa je známa po celom svete vďaka svojim bohatým a jedinečným chutiam. Či už si pripravujete klasické talianske cestoviny, domácu pizzu alebo lahodnú polievku, kvalita použitých byliniek a korenia hrá kľúčovú úlohu v dosiahnutí autentického talianskeho zážitku.Pokračovať
 
Pikantná zálievka na jahodový šalát

Pikantná zálievka na jahodový šalát

Milujete jahody s cukrom? Tak rozhodne vyskúšajte tento variant jahodového ovocného šalátu s pikantným sladkým prelivom.Pokračovať
 
Mexické Chili con carne

Mexické Chili con carne

Chilli con Carne je bezpochyby jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Najstaršia legenda o Chilli con Carne dokonca siaha až na začiatok 17. storočia.Pokračovať
 
Kuracie Garam Masála

Kuracie Garam Masála

Garam Masála je snáď najznámejšia, až kultová, indická zmes korenia. Ak budeme pátrať po jej histórii, mali by sme sa vydať na sever Indie. V hindčine Garam Masála totiž znamená „horúca zmes“.Pokračovať
 
Husacie steaky (sous vide)

Husacie steaky (sous vide)

Mnoho gurmánov a šéfkuchárov metódu sous vide považuje za svätý grál prípravy mäsa. A hoci je tento spôsob často spojený s luxusnými kúskami hovädzieho mäsa, prečo by sme si takto nemohli užiť aj niečo exkluzívne, ako sú napríklad husie prsia? p>Pokračovať
 
Medová pikantná zálievka na ovocný šalát

Medová pikantná zálievka na ovocný šalát

Ovocné šaláty sú určite favoritmi predovšetkým na detských jedálničkoch a my starší si ovocie doprajeme predovšetkým v destilovanej alebo skvasenej podobe. Avšak aj odrastenejších gurmánov nadchnete, keď pripravíte ovocný šalát s nasledujúcou pikantnou medovou zálievkou.Pokračovať
 
Texaský dresing na šalát aj k steaku

Texaský dresing na šalát aj k steaku

Texaský dresing sa hodí nielen k poriadnemu kusu grilovaného mäsa, ale pripravíte z neho aj dokonalý zeleninový šalát.Pokračovať
 
Hus po mexicku

Hus po mexicku

Mexická kuchyňa je známa svojim charakteristickým výrazom a bohatými chuťami. A čo ak by sme vzali tradičnú časť mexického jedla a skombinovali ju s našou husou? Keď tieto dva prvky spojíte, vznikne jedlo, ktoré je úplne výnimočné a pôsobivé.Pokračovať
 
Korenistá zálievka na ovocný šalát

Korenistá zálievka na ovocný šalát

Ovocné šaláty sú skvelé samy o sebe, ale taká domáca čerstvo pripravená korenená zálievka im dodá úplne nový rozmer. Nasledujúci recept je zvlášť ideálny pre exotické ovocie ako je ananás, mango, figy alebo avokádo.Pokračovať
 
Argentínsky dresing ku grilovanému mäsu aj na šaláty

Argentínsky dresing ku grilovanému mäsu aj na šaláty

Argentina je krajina preslávená grilovaním a poriadnym kusom hovädzieho steaku. Tento jednoduchý dresing s argentínskym korením sa skvele hodí ako k pečenému a grilovanému mäsu, tak aj na ochutenie zeleninového šalátu.Pokračovať