23. júna 2020
Tandoori Masála je indická zmes korenia s typicky jasne červenou farbou. V pôvodnej veľmi štipľavej verzii túto farbu dodávali chilli papričky, zatiaľ čo dnes sa často stretávame s miernejším variantom s farbivom vyrobeným napr. z červenej repy alebo žltou zmesou s kurkumou. Pokračovať
|
17. júna 2020
V španielskej paelle sa počas jej dlhej histórie objavilo mnoho rôznych ingrediencií od kurčaťa cez slimáky a morské plody až po krysy a hlodavce. Možno aj preto často tápeme a nevieme ako má správna paella vyzerať a ako ju pripraviť. Tak poďme nahliadnuť kuchárskym majstrom cez rameno a odhaliť jej tajomstvo. Pokračovať
|
10. júna 2020
Drsné kaukazské pláne sú pravý opak tejto jemnej bylinkovej zálievky na zeleninové šaláty, ktorá je pripravená z tradičného arménskeho korenia Chmeli-Suneli. Pokračovať
|
10. júna 2020
Marocká kuchyňa je rovnako pestrá a farebná ako miestne trhovisko, na ktorom nájdeme fascinujúcu zmes berberských, arabských, andalúzskych a stredomorských vplyvov. Ak by sme mali ochutnať len jedného zástupcu z tejto bohatej palety miestnych jedál, jednoznačne to bude polievka Harira z paradajok, šošovky a cícera. Pokračovať
|
3. júna 2020
Na masové valčeky čevapčiči dnes narazíte od Slovinska až po Bulharsko a všetci vám budú hovoriť, že to je ich národné jedlo a že len oni majú tie najlepšie a pravé čevapčiči.
A pravdu budú mať tak trochu všetci, pretože čevapčiči na Balkáne rozšírili počas nadvlády Turkov za osmanskej ríše povstaleckej skupiny Hajdukov. Pokračovať
|
27. mája 2020
Snáď v každej národnej kuchyni narazíte na nejaký variant fašírok, teda guličiek alebo placiek pripravených z mletého mäsa.
V Nemecku a Rakúsku, kde im hovoria Frikadelle, ich pripravujú prakticky rovnako ako u nás, teda mleté hovädzie či bravčové mäso s vajíčkom a strúhankou. Pokračovať
|
20. mája 2020
Kto by nepoznal rizoto (či taliansky správne napísané risotto). Ale čo poznáme o jeho histórii?
Ako sa vlastne ryža dostala do Talianska už asi nezistíme, zato však vieme, že od 15. storočia je sever Talianska najväčším producentom ryže v Európe. Pokračovať
|
13. mája 2020
Možno si poviete, že špekáčiky na pive sú celkom obyčajné jedlo a nie je na nich nič na objavovanie a vylepšovanie. Ak však pátrame v histórii tejto údeniny, dostaneme sa bezmála 130 rokov späť a zistíme... Pokračovať
|
10. mája 2020
Naučiť sa miešať si vlastné zmesi korenia by malo patriť k schopnostiam každého, kto to s varením myslí vážne. Keď sa naučíte miešať korenie, získate naraz schopnosť si presne vytvoriť chuť, ktorá vám vyhovuje. Na začiatok vyskúšajte zmiešanie bylinkovej zmesi korenia na zeleninový šalát. Pokračovať
|
6. mája 2020
Recept na najslávnejšiu portugalskú omáčku Piri-Piri síce nepochádza z Portugalska, ale Portugalci na jej vzniku majú zásadný vplyv. Ak sa totiž vydáme po stopách tejto štipľavej ingrediencie, musíme sa vrátiť až do 15. storočia, kedy portugalské výpravy doviezli z Brazílie prvé semienka chilli papričiek do svojich afrických kolónií Angola a Mozambik. Pokračovať
|
30. apríla 2020
Talianska kuchyňa je známa po celom svete vďaka svojim bohatým a jedinečným chutiam. Či už si pripravujete klasické talianske cestoviny, domácu pizzu alebo lahodnú polievku, kvalita použitých byliniek a korenia hrá kľúčovú úlohu v dosiahnutí autentického talianskeho zážitku. Pokračovať
|
30. apríla 2020
Milujete jahody s cukrom? Tak rozhodne vyskúšajte tento variant jahodového ovocného šalátu s pikantným sladkým prelivom. Pokračovať
|
29. apríla 2020
Chilli con Carne je bezpochyby jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Najstaršia legenda o Chilli con Carne dokonca siaha až na začiatok 17. storočia. Pokračovať
|
20. apríla 2020
Garam Masála je snáď najznámejšia, až kultová, indická zmes korenia. Ak budeme pátrať po jej histórii, mali by sme sa vydať na sever Indie. V hindčine Garam Masála totiž znamená „horúca zmes“. Pokračovať
|
23. januára 2020
Mnoho gurmánov a šéfkuchárov metódu sous vide považuje za svätý grál prípravy mäsa. A hoci je tento spôsob často spojený s luxusnými kúskami hovädzieho mäsa, prečo by sme si takto nemohli užiť aj niečo exkluzívne, ako sú napríklad husie prsia? p> Pokračovať
|
12. júla 2019
Ovocné šaláty sú určite favoritmi predovšetkým na detských jedálničkoch a my starší si ovocie doprajeme predovšetkým v destilovanej alebo skvasenej podobe. Avšak aj odrastenejších gurmánov nadchnete, keď pripravíte ovocný šalát s nasledujúcou pikantnou medovou zálievkou. Pokračovať
|
5. júna 2019
Texaský dresing sa hodí nielen k poriadnemu kusu grilovaného mäsa, ale pripravíte z neho aj dokonalý zeleninový šalát. Pokračovať
|
4. januára 2019
Mexická kuchyňa je známa svojim charakteristickým výrazom a bohatými chuťami. A čo ak by sme vzali tradičnú časť mexického jedla a skombinovali ju s našou husou?
Keď tieto dva prvky spojíte, vznikne jedlo, ktoré je úplne výnimočné a pôsobivé. Pokračovať
|
31. augusta 2018
Ovocné šaláty sú skvelé samy o sebe, ale taká domáca čerstvo pripravená korenená zálievka im dodá úplne nový rozmer. Nasledujúci recept je zvlášť ideálny pre exotické ovocie ako je ananás, mango, figy alebo avokádo. Pokračovať
|
31. marca 2018
Argentina je krajina preslávená grilovaním a poriadnym kusom hovädzieho steaku. Tento jednoduchý dresing s argentínskym korením sa skvele hodí ako k pečenému a grilovanému mäsu, tak aj na ochutenie zeleninového šalátu. Pokračovať
|