Vychutnať si hus môžete mnohými rôznymi spôsobmi, a jedným z nich je jej príprava na špajliach. Hus má kvalitné mäso s bohatou chuťou, a keď je správne upravená, môže byť aj veľmi jemná. Pokiaľ máte chuť na niečo nové a chcete vyskúšať husacie mäso na ázijský spôsob, potom je tento recept presne pre vás.
Husie špízy s korením piatich vôní sú skvelou voľbou pre milovníkov exotickej kuchyne. Kombinácia bohatej chuti husacieho mäsa s aromatickým tradičným čínskym korením vytvára harmóniu, ktorá je neodolateľná. Príprava je jednoduchá a rýchla, čo je ideálne pre rýchlu večeru alebo pôsobivý predjedlo na večierku.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g husacích pŕs
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového vínneho octu
- 2 lyžičky medu
- 1 a 1/2 lyžičky Korenie piatich vôní
- 1 zelená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 3 lyžice olej s neutrálnou príchuťou (napr. repkový)
Ako na to?
- Husie prsia nakrájajte na tenké kúsky (asi 1-2 cm hrubé).
- Vo veľkej miske zmiešajte cesnak, pomarančovú šťavu, sójovú omáčku, ryžový ocot, med, Korenie piatich vôní a zelenú cibuľu. Za stáleho miešania postupne pridávajte olej, kým sa zmes nezemulguje. V marináde premiešajte prúžky husi. Marinujte v chladničke minimálne 2 hodiny, ideálne až 12 hodín.
- Mäso napichajte na ihly.
- Nakrájajte pomaranče na polovicu, potrite olejom a posypte Korením piatich vôní.
- Na predhriaty gril položte pomaranče rezanou stranou dole a grilujte na strednej teplote do zlatohneda. Odložte ich bokom.
- Dajte husie špízy na gril a priebežne ich asi po minúte otáčajte a potierajte zvyšnou marinádou. Celková doba grilovania by nemala presiahnuť 5 minút, aby zostalo mäso vnútorne ružové.
- Hotové špízy podávajte s grilovanými pomarančmi, ktoré môžete vytlačiť priamo na mäso pre extra ovocnú chuť.
Ako prílohu môžete podávať pokrájanú bagetu alebo ryžu.