Hus na bylinkách a citrusoch

 Hus na bylinkách a citrusoch
 

Hus na bylinkách a citrusoch je skvelým spôsobom, ako sa dostať od tradičných husacích receptov k niečomu sviežemu a inému. Hus je výnimočným pokladom medzi hydinou a jej bohatá chuť, pokiaľ je správne pripravená, je rozhodne skvelým kulinárskym zážitkom.

Kombinácia byliniek a citrusov v tomto recepte nie je náhodná - citrusy dodajú mäsu istú sviežosť a bylinky jej chuti podčiarknu a doplnia. Je to jednoduchý recept, ktorý vaši hostia určite ocenia.

Čo budeme potrebovať

  • 1 celá hus
  • 1 lyžička tymianu
  • 1 lyžička rozmarínu
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 limetka, pokrájaná na mesiačiky
  • 1 pomaranč, pokrájaný na mesiačiky
  • 1 pomaranč, pokrájaný na kolieska na dekoráciu
     

Postup prípravy

  1. Predohrejte rúru na 250°C.
  2. Z husi odstráňte droby, krk a prebytočný tuk z hlavnej dutiny. Opláchnite hus zvnútra aj zvonku a osušte papierovými uteráky.
  3. V malej miske zmiešajte tymián, rozmarín, soľ a korenie.
  4. Položte hus prsiami dole na mriežku v pekáči a potrite polovicou bylinkovej zmesi.
  5. Vložte do dutiny husi nechtíky pomaranča a limetky.
  6. Otočte hus tak, aby prsia boli hore a posypte zvyškom bylinkovej zmesi.
  7. Na plech okolo husi umiestnite kolieska pomaranča, ktorá slúži pri servírovaní ako atraktívna jedlá dekorácia
  8. Pečte hus v rúre asi 1 hodinu.
  9. Po uplynutí tejto doby vypnite rúru, neotvárajte dvierka a nechajte hus v rúre odpočívať 45 minút.
  10. Vyberte hus z rúry, prikryte ju a nechajte 10 minút odpočinúť.
  11. Nakrájajte a podávajte.