Hus na bylinkách a citrusoch je skvelým spôsobom, ako sa dostať od tradičných husacích receptov k niečomu sviežemu a inému. Hus je výnimočným pokladom medzi hydinou a jej bohatá chuť, pokiaľ je správne pripravená, je rozhodne skvelým kulinárskym zážitkom.
Kombinácia byliniek a citrusov v tomto recepte nie je náhodná - citrusy dodajú mäsu istú sviežosť a bylinky jej chuti podčiarknu a doplnia. Je to jednoduchý recept, ktorý vaši hostia určite ocenia.
Čo budeme potrebovať
Postup prípravy
- Predohrejte rúru na 250°C.
- Z husi odstráňte droby, krk a prebytočný tuk z hlavnej dutiny. Opláchnite hus zvnútra aj zvonku a osušte papierovými uteráky.
- V malej miske zmiešajte tymián, rozmarín, soľ a korenie.
- Položte hus prsiami dole na mriežku v pekáči a potrite polovicou bylinkovej zmesi.
- Vložte do dutiny husi nechtíky pomaranča a limetky.
- Otočte hus tak, aby prsia boli hore a posypte zvyškom bylinkovej zmesi.
- Na plech okolo husi umiestnite kolieska pomaranča, ktorá slúži pri servírovaní ako atraktívna jedlá dekorácia
- Pečte hus v rúre asi 1 hodinu.
- Po uplynutí tejto doby vypnite rúru, neotvárajte dvierka a nechajte hus v rúre odpočívať 45 minút.
- Vyberte hus z rúry, prikryte ju a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Nakrájajte a podávajte.