Až sa vonku začne čoskoro šetriť a ochladzovať, nie je nič lepšie ako sa zavrieť doma s vôňou pečenej husi. Tento recept prináša klasickú hus na novú úroveň, s bohatou kombináciou zimného korenia, ktorá premení klasické jedlo na niečo výnimočné.
Pomaranč a korenie sa spoja, aby vytvorili dokonalý harmonický zážitok chutí, zatiaľ čo chrumkavá husička zaistí, že si vaši hostia vyžiadajú prídavok.
Čo budeme potrebovať?
Ako na to?
-
Večer pred varením zmiešajte v malej miske soľ a cukor. Z husi vyberte vnútornosti. Odstráňte krídelká a prebytočný tuk, potom mäso dôkladne potrite zmesou soli a cukru. Hus prikryte a nechajte cez noc v chladničke.
-
Nasledujúci deň vyberte hus z chladničky 30 minút pred pečením. Na panvici krátko opražte badián, ružové korenie a koriander, kým nezačne voňať. Pomocou mažiara korenia rozdrvte a zmiešajte s korením piatimi vôňou a sušenou pomarančovou kôrou.
-
Rúru predhrejte na 220 °C. Hus osušte. Mäso potrite korením a do dutiny vložte olúpané kúsky pomaranča, tymian a rozkojený cesnak. Na pekáč rozprestrite šalotku, mrkvu a posypte rozmarínom. Hus umiestnite na rošt nad zeleninu.
-
Pečte 30 minút, potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalšiu 1 hodinu 30 minút. 10 minút pred koncom pečenia potrite hus medom a vráťte do rúry. Nechajte odpočinúť aspoň 1 hodinu.
-
Pred podávaním môžete pokrájať ďalšie tri pomaranče na kolieska a opiecť ich na panvici v omastku z husi.