Hus na pomarančoch

 Hus na pomarančoch
 

Až sa vonku začne čoskoro šetriť a ochladzovať, nie je nič lepšie ako sa zavrieť doma s vôňou pečenej husi. Tento recept prináša klasickú hus na novú úroveň, s bohatou kombináciou zimného korenia, ktorá premení klasické jedlo na niečo výnimočné.

Pomaranč a korenie sa spoja, aby vytvorili dokonalý harmonický zážitok chutí, zatiaľ čo chrumkavá husička zaistí, že si vaši hostia vyžiadajú prídavok.

Čo budeme potrebovať?

Ako na to?

  1. Večer pred varením zmiešajte v malej miske soľ a cukor. Z husi vyberte vnútornosti. Odstráňte krídelká a prebytočný tuk, potom mäso dôkladne potrite zmesou soli a cukru. Hus prikryte a nechajte cez noc v chladničke.

  2. Nasledujúci deň vyberte hus z chladničky 30 minút pred pečením. Na panvici krátko opražte badián, ružové korenie a koriander, kým nezačne voňať. Pomocou mažiara korenia rozdrvte a zmiešajte s korením piatimi vôňou a sušenou pomarančovou kôrou.

  3. Rúru predhrejte na 220 °C. Hus osušte. Mäso potrite korením a do dutiny vložte olúpané kúsky pomaranča, tymian a rozkojený cesnak. Na pekáč rozprestrite šalotku, mrkvu a posypte rozmarínom. Hus umiestnite na rošt nad zeleninu.

  4. Pečte 30 minút, potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalšiu 1 hodinu 30 minút. 10 minút pred koncom pečenia potrite hus medom a vráťte do rúry. Nechajte odpočinúť aspoň 1 hodinu.

  5. Pred podávaním môžete pokrájať ďalšie tri pomaranče na kolieska a opiecť ich na panvici v omastku z husi.