Kuracie mäso si s kari korením skvele rozumie. Je jemné, rýchlo nasaje chuť a nechá krásne vyniknúť všetko, čo do neho pridáte. Či už pripravujete kuracie prsia, stehná alebo špízy na gril, kari marináda je overený spôsob, ako mäsu dodať šťavnatosť, farbu a vôňu plnú exotiky.
Neexistuje však len jedno „správne“ kari. Práve naopak – existuje množstvo druhov kari zmesí, od jemných a nasladlých až po výrazne pálivé alebo citrusovo svieže. Vďaka tomu si môžete marinádu prispôsobiť presne podľa svojej nálady alebo podľa toho, kto bude jesť. Chcete niečo voňavé, ale nie ostré? Alebo naopak pikantnú bombu na gril? Všetko je možné – stačí si vybrať tú pravú zmes a pustiť sa do toho.
Z akých kari zmesí si môžeme vyberať?
Kari Mauritius
Jemne nasladlá, voňavá a ľahko pikantná zmes, ktorá je ako stvorená pre exotické marinády na kuracie mäso alebo ryby. Spojenie kurkumy, koriandra, chilli, zázvoru, muškátového orieška a kardamómu vytvára chuťovú kombináciu, ktorá pripomína slnečné maurícijské pobrežie. Zmiešajte zmes s olejom, trochou citrónovej šťavy alebo jogurtu a naložte mäso aspoň na pár hodín. Marináda z kari Mauritius je ideálna pre všetkých, ktorí hľadajú jemnú exotiku bez výraznej pálivosti.
Kari indické
Ideálny základ pre jemné, voňavé marinády, ktoré v sebe nesú atmosféru indickej kuchyne – ale bez zbytočnej ostrosti. Zmes kombinuje kurkumu, koriander, rímsku rascu, zázvor, kardamóm a muškátový kvet, takže vytvorí teplú, zaoblenú chuť s ľahko exotickým nádychom. Stačí zmiešať s bielym jogurtom alebo kokosovým mliekom, pridať trochu citrónovej šťavy a naložiť kuracie mäso. Marináda z indického kari je jemná, nepálivá a ideálna aj pre deti alebo opatrnejších stravníkov.
Kari thajské
Toto korenie je ako stvorené pre pikantné, svieže a voňavé marinády. Obsahuje kurkumu, koriander, pískavicu, rímsku rascu, chilli, korenie a zázvor, takže s ním ľahko vykúzlite marinádu s typickým thajským charakterom – ostrú, ľahko citrusovú a výraznú. Stačí pridať kokosové mlieko alebo trochu oleja s limetkou, premiešať a naložiť kuracie mäso, ryby alebo tofu. Marináda s thajským kari sa skvele hodí na gril, do panvice aj do rúry – mäso zostane šťavnaté a vôňa vás prenesie rovno do juhovýchodnej Ázie.
Kari Madras
Zmes s britským rodokmeňom, ktorá vznikla ako spomienka na indickú kuchyňu. Koriander, kurkuma, rímska rasca, fenikel, chilli a muškátový kvet tvoria základ výraznej, ľahko pikantnej chuti, ktorá sa v marináde krásne rozvinie. Stačí ju zmiešať s olejom, citrónom alebo jogurtom a nechať kurča, jahňacie alebo ryby odležať. Marináda z kari Madras sa hodí ako na pečenie v rúre, tak na grilovanie – mäso získa zlatistú farbu a orientálnu vôňu, ktorá vás prenesie do iného sveta.
Kari zelené
Bylinková zmes s exotickým nádychom, ktorá je ako stvorená pre ľahké a svieže marinády. V chuti sa mieša rímska rasca, fenikel, chilli, zázvor, medvedí cesnak a bazalka, takže stačí pridať trochu kokosového mlieka alebo oleja a máte voňavú pastu, ktorá kuraciemu mäsu alebo rybe dodá krásne harmonickú chuť. Marináda zo zeleného kari je skvelá na gril, wok aj do rúry, a ocení ju každý, kto má rád pikantné, ale zároveň bylinkovo vyvážené chute.
Kari Colombo
Voňavá a jemná zmes, ktorá kombinuje indické a karibské chute do prekvapivo ľahkej a harmonickej marinády. V základe je kurkuma, horčica, koriander, cesnak a zázvor – spolu vytvárajú zmes, ktorá nepáli, ale krásne vonia a dodáva mäsu exotický charakter. Zmiešajte s kokosovým mliekom alebo olejom a trochou limetkovej šťavy, naložte kuracie mäso, tofu alebo rybu a nechajte pár hodín odležať. Marináda z kari Colombo je ideálna, keď chcete niečo iné ako klasické kari – svieža, ľahko nasladlá a úplne voňavá.
Kari pre deti
Jemná, nepálivá zmes ideálna pre rodinné marinády, ktoré si užijú aj tí najmenší. Obsahuje kurkumu, koriander, fenikel, pískavicu, sladkú papriku a rímsku rascu, ale žiadne chilli ani soľ – takže je vhodná aj pre deti od 3 rokov, seniorov alebo kohokoľvek, kto sa vyhýba ostrému a dráždivému koreniu. Zmiešajte ju s trochou oleja, prípadne kvapkou citrónovej šťavy alebo kokosového mlieka a naložte kuracie mäso, ryby alebo zeleninu. Marináda z detského kari je jemná, voňavá a perfektná na prvé stretnutie s exotikou.
Recept na domácu kari marinádu
Na tomto je krásne, že nemusíte zložito vymýšľať, čo s čím. Stačí si vybrať kari zmes podľa nálady – či máte chuť na jemné, sladké, alebo poriadne ostré – a zvyšok je už jednoduchý.
Čo budete potrebovať:
- 2 lyžice kari zmesi podľa chuti
- 3–4 lyžice bieleho jogurtu alebo kokosového mlieka
- šťava z polovice limetky alebo citróna
Čo s tým ďalej?
Najjednoduchší a zároveň najklasickejší spôsob je pomaly mäso podusiť priamo v marináde. Preneste mäso aj s marinádou na panvicu alebo do hlbšieho hrnca, rozohrejte na strednom plameni a nechajte jemne prebublávať asi 20–30 minút, podľa veľkosti kúskov. Marináda sa postupne premení na omáčku, mäso zmäkne a všetko krásne prevonia kuchyňu.
Podávajte s ryžou, naanom alebo plackou roti a máte hotové jedlo, ktoré chutí ako z domácej kuchyne niekde v Bombaji alebo Bangkoku.