Bravčové mäso si o marinádu priam pýta. Je šťavnaté, pekne prerastené a hlavne dokáže nasať toľko chuti, koľko mu len dáte. Keď ho dobre naložíte, vie byť voňavé, jemné alebo poriadne výrazné. Či už pripravujete krkovičku, kotlety alebo bôčik, marináda z neho spraví úplne iný zážitok.
Netreba nič zložité. Stačí pár základných surovín: olej, korenie, niečo kyslé (ocot, citrón, víno alebo napríklad pivo) a prípadne aj trocha medu či horčice. Všetko zmiešať, mäso naložiť, nechať odpočívať a o zvyšok sa už postará čas. V chladničke môže pokojne odležať aj cez noc a keď príde jeho chvíľa, vôňa z grilu alebo rúry nenechá nikoho chladným.
Aké marinády bravčové miluje?
Bravčovému skvele sedí klasika s cesnakom, cibuľou a paprikou. Výborne mu robí horčica, rozmarín, tymian aj sladkokyslé kombinácie ako napríklad med a citrón, alebo sójová omáčka a zázvor. Môžete tiež skúsiť pálivejší štýl s chilli, alebo jemnejšiu bylinkovú verziu, ktorá nechá vyniknúť samotné mäso.
Keď ho potom dáte na gril, do rúry alebo na panvicu, bude chutiť úplne inak ako bez marinády. Rozdiel spoznáte hneď – na reze, na vôni a hlavne pri prvom ochutnaní.
Prečo sa s marinádou vôbec trápiť?
Okrem chuti je tu ešte jedna výhoda: marináda mäso zjemní a zvláčni, takže je potom šťavnatejšie a pri pečení nevysychá. A navyše, keď si ju pripravíte sami, máte to presne podľa seba a zakaždým môže chutiť inak.
Takže ak premýšľate, ako spraviť parádu s kúskom bravčového, pripravte si vlastnú domácu marinádu a naložte ho. Stačí trocha starostlivosti a aj obyčajný plátok mäsa sa premení na voňavú lahôdku, po ktorej sa budú všetci oblizovať ešte na druhý deň.

Aké korenie na bravčové mäso?
Výber je naozaj široký, takže si každý príde na svoje. Použiť môžete prakticky akékoľvek grilovacie korenie, ale nemusíte sa báť ani indickej alebo ďalších exotických zmesí. Skúsení kuchári si pokojne môžu namiešať vlastné originálne korenie presne podľa svojho gusta. Na začiatok však predsa len odporúčame začať s niektorými overenými receptúrami:
Americké rumové korenie
Keď toto korenie zmiešate s dijonskou horčicou, trochou medu a pridáte ešte hlt rumu, dostanete luxusnú marinádu, ktorá sa hodí napríklad na bravčovú panenku alebo krkovičku.
Aztécky poklad
Väčšina ľudí si aztécky poklad predstavuje ako zlato a drahokamy. Ale každý gurmán vie, že skutočný poklad je ukrytý v správne namiešanom korení, ktoré premení bravčový plátok na lahodný obrad chutí.
Grilovacie korenie Texas
Zmiešajte toto korenie s olejom alebo jogurtom, naložte mäso a keď ho dáte na gril, razom sa ocitnete na texaskom ranči.
Exotická mágia
Táto unikátna zmes korenia spája sladkosť jahodového a mangového prášku, jemnú korenistosť cesnaku a pálivosť chilli. Dymová soľ dodá jemný, údený tón, zatiaľ čo mäta a pomarančová kôra vnesú do bravčového mäsa svieži šmrnc.
Cajunské korenie
Originálne namiešané cajunské korenie stelesňuje bohatú históriu a kulinárske umenie cajunskej kuchyne, ktorú môžete objaviť v Louisiane a Texase v Spojených štátoch. Marináda z cajunského korenia spraví z bravčovej krkovičky alebo panenky doslova gastronomický zázrak.
Grilovacie korenie Carioca
Carioca je aromatická zmes korenia a byliniek na grilovanie s príjemnou pikantnosťou dosiahnutou chilli papričkami ancho, ktoré vás svojím jemne ostrým arómom ľahko pošteklia na podnebí.
Dymové barbecue
Špeciálne vyladená zmes korenia s dymovým arómom na grilovanie všetkých druhov mäsa a rýb. Zmiešaním tejto zmesi korenia s paradajkovou omáčkou vytvoríte výbornú marinádu na grilované bravčové rebrá.
Parížske korenie
Zmes troch druhov korenia, papriky, koriandra a pískavice prinesie do vašej kuchyne poriadnu dávku chutí inšpirovaných francúzskou kuchyňou, ktorá nie je len o pálivosti, ale jedlu dodá intenzívnu a plnú chuť.
Tak. Máme korenie, máme chuť a máme hlad, takže teraz už len potrebujeme vedieť, ako na to. Tu je teda pár receptov na marinády, ktoré sa vám zídu doma aj pri grile.

Recepty na domáce marinády na bravčové mäso
Dymová marináda s rumovým korením
Táto marináda má všetko – dym, karamel aj jemnú pikantnosť. Ideálna na pečené rebrá alebo krkovičku na grile. Mäso nechajte naložené aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Pri pečení krásne skaramelizuje a vytvorí neodolateľnú kôrku.
Bylinková klasická marináda na kotlety
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžička akejkoľvek bylinkovej zmesi korenia (napr. grilovacie bylinky alebo vlastná kombinácia tymianu, rozmarínu a korenia)
Hodí sa na rýchle grilovanie aj pečenie na panvici. Výborná voľba, keď chcete jemnejšiu chuť, ktorá neukradne pozornosť samotnému mäsu.
Ostrá cajunská marináda
- 2 lyžice oleja
- šťava z polovice citróna
- 1 lyžička cajunského korenia
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- štipka soli
Skvelá na pikantnú bravčovú panenku alebo medailóniky. Krátko naložte (stačí hodinka), rýchlo ogrilujte alebo orestujte – výsledkom je štipľavé mäso s ľahkým južanským šmrncom.
Pivná marináda so zmesou Barbecue
- 100 ml svetlého piva
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica barbecue korenia
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžička medu
Pivná marináda sa hodí na rebrá, bravčový bok alebo pečený krk. Mäso potrite a nechajte minimálne 3 hodiny odležať. Vhodné aj na pečenie pod alobalom, kedy mäso zostane šťavnaté.
Marinovaná krkovička s texaským korením
- 2 lyžice grilovacieho korenia Texas
- 3 lyžice oleja
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- 1 lyžička dijonskej horčice
- trochu cesnaku alebo cibule podľa chuti
Toto je kombinácia pre všetkých, ktorí majú radi plnú, výraznú chuť. Hodí sa na hrubšie plátky mäsa aj pomaly pečený kus na ražni.
A na záver ešte jeden tip. Nebojte sa experimentovať – niekedy to chce sladký med, inokedy ostré chilli, alebo len cesnak a trochu tymianu. Keď sa s tým trochu pohráte, odmenou vám bude mäsko ako tortička.
A ak si chcete hostinu vyšperkovať k dokonalosti, pozrite si tipy na domáce barbecue omáčky alebo dresingy a zálievky na šaláty. Pretože dobre naložené mäso, správna omáčka a k tomu čerstvý chlieb alebo šalát? To už nie je len jedlo. To je rozprávka.