Recept na svätomartinskú hus s rezancami

Recept na svätomartinskú hus s rezancami
 

Keď v týchto dňoch človek vyrazí do obchodov, pripadá si ako v Vtákoch od Hitchcocka. Všade na nás útočia husi a je takmer nemožné sa pred nimi ukryť. Ak sa vám pri pohľade na zlatisté pečienky v letákoch zbiehajú sliny, ale bojíte sa náročnej prípravy, mám pre vás taký jednoduchý recept, až sa skoro hanbím za jeho zaradenie na náš web. Recept na svätomartinskú hus s rezancami

Husu večer dôkladne umyte, osušte a zvnútra aj zvonku votrite soľ a rascu (samozrejme kvalitná česká rasca). Potom ju nechajte asi tak dve hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Než pôjdete spať, vložte hus do pekáča a prikrite pokrievkou alebo alobalom. Pekáč dajte do rúry vyhriatej na cca. 120° C a bežte v pokoji spať. Približne po 8 hodinách je hus hotová, len ju ešte nechajte odkrytú asi 20 minút na grile, aby sa vytvorila kôrka. A to je celé :-).

Ak rovnako ako ja nemusíte veľa knedle, vyskúšajte ako prílohu široké rezance. A samozrejme červená kapusta.

Možno vám to bude pripadať ako obchodnícky trik, ale na pitie odporúčam Svätomartinské víno. Mladé víno má totiž vyšší obsah kyselinky, ktorá napomáha lepšiemu tráveniu tučného mäsa.

Honza Schneedorfer