Keď sa v našich krajoch povie čaj, takmer každý si predstaví čaj čierny. Naopak v Ázii, keď požiadate o čaj, vám pravdepodobne prinesú zelený čaj. Je to prirodzené, pretože čierny čaj, vďaka svojej oxidácii, si zachovával svoju čerstvosť a kvalitu po dlhé mesiace strávené v lodnom podpalubí. A tak sa veľmi rýchlo v Európe usadil. Čierny aj zelený čaj pochádza z jednej rastliny a rozlišuje ich len spôsob spracovania. Dá sa povedať, že v západnej histórii čierneho čaju je niekoľko míľnikov. Prvým je rok 1610, kedy ho Holanďania prvýkrát priviezli do Európy. Ďalšou veľkou udalosťou, ktorá napomohla pitiu čaju, bolo masívne rozšírenie cukru v 18. storočí. Čaj s pár lyžičkami cukru sa v tom čase stal hlavným bodom popoludňajších večierkov európskej smotánky. Výrazný zlom v čajovom svete nastal v 19. storočí, keď Angličania začali pestovať v indických oblastiach Assam a Darjeeling nové druhy čajov, ktoré sú ideálne pre silné čierne čaje.