Celý muškátový oriešok / Korenie

Muškátový oriešok je skutočná klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnej dobre vybavenej kuchyni. Aj keď na prvý pohľad pôsobí celkom obyčajne, jeho tajomstvo sa odhalí, keď z neho nastrúhate malú štipku. Celý oriešok si totiž uchováva svoje aróma a chuť oveľa dlhšie než mletá verzia, ktorá časom stráca na intenzite. Ak teda chcete z muškátového orieška vyťažiť maximum, vždy si ho nastrúhajte čerstvý.

Na čo je muškátový oriešok dobrý?

Je to neuveriteľne všestranné korenie, ktoré dodá jedlu hĺbku, hrejivosť a nezameniteľnú chuť. Patrí medzi tie koreniny, ktoré sa dávkujú opatrne. Väčšinou stačí len troška, aby jedlo získalo ten správny šmrnc. Muškátový oriešok sa hodí najmä do slaných jedál, no svoje miesto má aj v sladkej kuchyni.

  • Do zemiakov a zeleniny – Jemne nastrúhaný muškátový oriešok skvele doplní chuť šťuchaných zemiakov, zemiakového pyré alebo zapekaných zemiakov. Hodí sa aj k varenej zelenine, najmä ku špenátu, karfiolu alebo mrkve.
  • Do omáčok a polievok – Bešamel bez muškátového orieška? Ani náhodou! Rovnako dobre sa hodí do syrových a smotanových omáčok, tekvicových polievok alebo vývarov, ktorým dodá jemne korenistú hĺbku.
  • Do mäsa a paštét – Muškátový oriešok sa výborne kombinuje s mletým mäsom, fašírkami alebo domácimi paštétami. Trocha čerstvo nastrúhaného orieška zvýrazní chuť mäsa a dodá mu jemný nasladlý podtón.
  • Do pečenia a dezertov – Obzvlášť obľúbená je chuť muškátového orieška vo vianočnom pečive, perníkoch, koláčoch alebo tortách s ovocím. Výborný je aj do ovocných kompótov, kde zvýrazní chuť jabĺk, hrušiek alebo sliviek.
  • Do nápojov – Stačí malá štipka do horúceho punču alebo varené vína a celá kuchyňa bude nádherne voňať. Oriešok sa skvele hodí aj do mliečnych nápojov alebo koktailov na zahriatie.

Celý muškátový oriešok skladujte v suchu a tme, najlepšie v uzatvárateľnej nádobe. Vydrží pokojne roky a vďaka čerstvému strúhaniu bude vždy chutiť ako práve zozbieraný. Ak sa vám však nechce strúhať, jednoduchá pomoc – muškátový oriešok máme aj v mletej forme pre jednoduché použitie.

Míša z Kráľovstva chuti odporúča
Michaela Schneedorferová Pri príprave obľúbeného slaného koláča quiche pridajte štipku nastrúhaného muškátového orieška do vaječnej zmesi.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 7. 2027
Krajina pôvodu Indonézia
Muškátový orech ponúkame v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa muškátový orech s obľubou používa
 
Na čo sa muškátový orech väčšinou používa