Korenie piatich vôní

 Korenie piatich vôní
 

Vznik tradičnej čínskej zmesi Korenie piatich vôní je zahalený tajomstvom av starých čínskych legendách sa o nej hovorí už v 4. storočí pred naším letopočtom, kedy sa učenci čínskej medicíny snažili o nájdenie rovnováhy medzi piatimi základnými chuťami čínskej kuchyne - teda sladká, slaná, kyslá, horká a korenená.

Číslo päť má v čínskej symbolike zvláštne postavenie a zodpovedá piatim základným prvkom: ohňu, zemi, kovu, vode a drevu. Avšak samotná číslovka päť neznamená, že musí ísť o päť druhov korenia, aj keď tento variant je najčastejší a ako základné zložky sa považuje škorica, badián, klinčeky, fenikel a sečuánske korenie. Číslo päť totiž neodkazuje na počet zložiek, ale na počet piatich príchutí, ktoré vzniknú (sladké, slané, kyslé, horké a korenené). Preto sa niekedy môžeme stretnúť aj so zmesou, ktorá navyše obsahuje kardamóm, zázvor alebo muškátový oriešok.

Umiešajte si svoje vlastné Korenie piatich vôní

Ak si chcete namiešať svoju vlastnú zmes Korenie piatich vôní , nie je to nič zložité. Pomery jednotlivých zložiek nie sú pevne dané, a preto odporúčame začať s „rovnovážnym“ variantom, kde sú všetky zložky v rovnakom pomere. Postupne potom môžete pridávať jednotlivé korenia podľa chuti, ktoré chcete dosiahnuť. Dôležité je pripraviť si zmes z celého korenia, ktoré najprv krátko opražíte na panvici, potom necháte korenie vychladnúť a následne ho pomeliete v mlynčeku na korenie alebo na kávu. Pozor, korenie je veľmi tvrdé a preto ho melte iba v mlynčeku s oceľovým mechanizmom. Keramické alebo dokonca plastové mlecie kamene pravdepodobne veľmi rýchlo zničíte. Po zomletí je dobré ešte prášok preosiať sitom, aby sa odstránili hrubšie kúsky.

Ak sa ale nechcete trápiť s vlastnou výrobou, môžete použiť našu hotovú zmes Korenie piatich vôní.

Na čo Korenie piatich vôní použiť

Táto zmes korenia je obzvlášť vhodná pre tučnejšie jedlá ako je kačica alebo bravčové mäso, ale bola by veľká chyba sa obmedziť iba na tieto varianty. Svoje miesto si nájde pri ochutení polievok a kombinácii s cukrom urobí z obyčajného steaku alebo rebierok päťhviezdičkový zázrak. Rovnako vegetariáni si môžu prísť na svoje a pripraviť z tejto zmesi korenia marinádu na vyprážané tofu. A samozrejme nesmieme zabudnúť na sladké pokrmy ako je perník alebo obilné kaše.