Keď začne vonku padať lístie a vzduchom sa nesie vôňa pečených jabĺk, je ten správny čas na tekvicové korenie. Táto čarovná zmes škorice, zázvoru, muškátového orieška, klinčekov a kardamómu premení každý kúsok pečiva alebo šálku horúceho nápoja na voňavú jesennú rozprávku. Stačí pridať lyžičku a váš domov sa naplní atmosférou jesenných trhov, pečených dobrôt a príjemného tepla.
Toto korenie však nie je len na tekvicový koláč. Jeho využitie je oveľa širšie. Od obľúbeného Pumpkin Spice Latte, cez horúcu čokoládu, až po perníčky, muffiny alebo jablkové dezerty. Jednoducho čokoľvek, čo chcete zabaliť do hrejivých tónov škorice a jemnej pikantnosti zázvoru.
Ako používať tekvicové korenie?
Sladké recepty – pretože jeseň vonia pečením
Ak niečo patrí k jesennému obdobiu rovnako ako teplý sveter a šálka čaju, potom sú to voňavé domáce dobroty. Tekvicové korenie dokáže aj obyčajné pečenie premeniť na jesenný rituál. Či už pripravujete tekvicový koláč, muffiny alebo chcete dodať jablkám a hruškám voňavý šmrnc, táto zmes bude váš najlepší parťák.
- Tekvicový koláč a muffiny – klasika, ktorá vás nikdy neomrzí! Stačí pridať 1 lyžičku korenia do cesta a vôňa jesene je na svete.
- Perníčky, sušienky a torty – perníkové cesto aj sušienky s tekvicovým korením získajú príjemne korenistý nádych. Výborné aj do jablkových alebo hruškových koláčov!
- Domáca granola alebo lievance – zmiešajte s ovsenými vločkami a medom pre voňavú raňajkovú zmes alebo pridajte do cesta na palacinky či lievance.
Horúce nápoje – zahrejú telo aj dušu
Jesenné chladné rána a sychravé večery si pýtajú niečo hrejivé do hrnčeka. Tekvicové korenie skvele funguje nielen v Pumpkin Spice Latte, ale aj v kakau, čaji alebo horúcej čokoláde. Stačí štipka a každý dúšok bude voňať jeseňou.
- Pumpkin Spice Latte – zmiešajte espresso, teplé mlieko a lyžičku tekvicového sirupu s korením. Ozdobte šľahačkou a škoricou.
- Tekvicová horúca čokoláda – do horúceho kakaa pridajte štipku tekvicového korenia a vychutnajte si dokonale jesennú kombináciu.
- Korenistý čaj – primiešajte do čierneho čaju s medom a mliekom pre podobný efekt ako pri masala chai.
Tipy na ďalšie recepty
Ak máte doma tekvice, kam sa pozriete, a hľadáte nové recepty, skúste tradičné korenie na tekvicovú polievku. Alebo si pripravte tekvicovú polievku po indicky s Garam masalou. Tekvicové korenie je skvelé aj do ovsených kaší, jogurtu alebo ovocných šalátov. Zmiešajte ho s trochou cukru a posypte ním pražené orechy alebo pečené hrušky – získate dokonalú jesennú pochúťku.