Aníz je korenie, ktoré má silu. Jeho aróma je sladká ako cukrík, ale zároveň trochu štipľavá, s jemným nádychom sladkého drievka a dotykom korenia. Hodí sa k mäsu aj do sladkých jedál, na nakladanie aj na pečenie.
V kuchyni má aníz množstvo podôb. Celé semienka krásne rozvoňajú, keď ich krátko nasucho opražíte alebo prihodíte do základu s cibuľou. Stačí malá hrsť a jedlo dostane úplne nový rozmer. Skvelo sa hodí do chleba, koláčov, ázijských mäsitých jedál aj domácich kompótov. A keď ho pridáte do domáceho čaju alebo nálevu na zeleninu, bude voňať ako z babičkinej špajze.
Radšej celý alebo mletý aníz?
Celý aníz je ideálny tam, kde sa chuť uvoľňuje pomaly – pri varení, pečení alebo nakladaní. Semienka stačí pridať do nálevu, vývaru alebo cesta a ich vôňa sa rozvinie postupne, prirodzene a rovnomerne. Skvelo sa hodí aj do čajových zmesí, kde vynikne jeho sladká vôňa bez toho, aby nápoj zhorkol.
Mletá verzia anízu sa hodí vtedy, keď chcete výraznú chuť hneď, bez dlhého varenia alebo lúhovania. Využijete ju v jemných cestách, sušienkach alebo koreniacich zmesiach, kde sa jeho chuť rýchlo spojí s ostatnými surovinami.
Kde všade si aníz nájde miesto
Aníz patrí k všestranným druhom korenia, ktoré sa hodí do sladkých aj slaných jedál, na nakladanie a dokonca aj do nápojov. Vyskúšajte napríklad tieto tipy na použitie celého anízu v kuchyni:
- Do pečiva – pridajte celé semienka do cesta na chlieb, vianočku alebo anízové placičky. V rúre krásne rozvoňajú a pečivo získa nezameniteľný tón.
- Do domácich kompótov – pri varení jabĺk alebo hrušiek stačí pridať pár semienok a ovocie získa jemnú, sladko korenistú chuť.
- Na nakladanie zeleniny – skvelo sa hodí k repe, mrkve, kapuste aj uhorkám. Pridajte ho priamo do nálevu spolu s horčičnými semienkami alebo bobkovým listom.
- Do ázijských jedál – v indickej a čínskej kuchyni sa aníz používa v kombinácii s mäsom, cibuľou a korením ako fenikel alebo škorica. Výborne sa hodí do dusených pokrmov. Najlepšie je korenie najprv opražiť a potom podrviť v mažiari.
- Do čajov a nápojov – pridajte ho do zmesi na domáci čaj proti nadúvaniu alebo do vareného jablkového muštu. Sladká vôňa poteší nos aj žalúdok.
A ešte jeden malý tip na záver: Aníz si rozumie s korením ako fenikel, rasca alebo koriander. Vyskúšajte si z neho pripraviť vlastnú zmes na domáci chlieb alebo na nakladanie – primiešajte ho k horčičným semienkam, koriandru a novému koreniu. A ak máte radi originálne domáce čaje, rozdrvte pár semienok v mažiari, pridajte zázvor a klinček a zalejte horúcou vodou. Vznikne čaj, ktorý vás poteší na jazyku aj v žalúdku.