Čierna soľ

Čierna soľ, v Indii nazývaná Kala Namak, je prírodná nerafinovaná soľ s vysokým obsahom minerálov a železa. Aj keď sa jej hovorí čierna, jej farba je skôr ružovo-šedá (celé nerozomleté kryštály sú temne fialové až čierne). Svoje hlavné miesto má v indickej kuchyni, kde sa používa na dochutenie omáčok, karí, čatní a polievok. Obľúbená je tiež u vegánov pre svoju chuť, ktorá pripomína varené vajíčka.

Aby sa jej typická chuť nestratila varením, nemala by prejsť tepelnou úpravou. Preto ju užívajte až na hotové jedlá alebo v studenej kuchyni.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 12. 2099
Krajina pôvodu India
Druh kuchyne, v ktorej sa čierna soľ s obľubou používa
 
Na čo sa čierna soľ väčšinou používa