Perzská modrá soľ

Táto modrá soľ je veľmi vzácna, pretože sa nevyskytuje v obrovských blokoch, ako bežná soľ kamenná, ale iba v pásoch širokých asi 20 až 30 cm, ktoré sa nachádzajú v soľných dómoch v Iránskom Semnane. Tieto úzke vrstvy soli vznikali po milióny rokov tlakom a tektonickým posunom zemských dosiek, čím sa zmenila štruktúra kryštálovej mriežky soli. Vďaka tejto zmene sa v kryštáloch svetlo láme špecifickým spôsobom, a preto sa nám soľ javí v modrom odtieni.

Ťažba modrej soli je veľmi náročná, pretože na jeden kilogram čistej soli sa musí vyťažiť asi 100 kg hrubého materiálu. Okrem chloridu sodného, ktorý nájdeme v bežnej soli, má perzská modrá soľ tiež vysoký podiel chloridu draselného.

Modrú soľ môžeme v kuchyni použiť rovnako ako klasickú soľ. Hodí sa k rybím a mäsitým pokrmom, morským plodom, zemiakom, šalátom a zelenine. Pretože jej efekt je ale predovšetkým vizuálny, mnoho kuchárov ju používa ako dekoračnú soľ na záver prípravy tesne pred podávaním. Perzská modrá soľ je tiež krásna a originálna dekorácia v priehľadnom mlynčeka alebo zaujímavej miske na prestretý stôl. Modré zrnká soli sú tiež dokonalá ozdoba na servírovacích tanieroch alebo ako okraj pohárov s koktailmi.

Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 12. 2099