Korenie na aglio olio e peperoncino

Aglio peperoncini je stredne pálivá zmes korenia, ktorá prináša autentickú chuť talianskej kuchyne až na váš tanier. Toto korenie je ideálne pre všetkých milovníkov pikantných a aromatických pokrmov, ktorí chcú obohatiť svoje recepty o skutočne talianske chute.

Zloženie a chuť Aglio peperoncini

V tejto zmesi korenia je samozrejme najdôležitejší cesnak (taliansky aglio), ktorý prináša výraznú a charakteristickú chuť. Hneď za ním nasledujú chilli papričky (taliansky peperoncini), ktoré jedlu dodávajú strednú úroveň pálivosti. Tú svojou charakterickou štipľavosťou dopĺňa čierne korenie. Ostré chute týchto prísad zjemňuje sladká paprika a samozrejme cibuľa, ktorá je pre taliansku kuchyňu taktiež nevyhnutná. Petržlen a oregano dodávajú bylinkové tóny a sviežosť, ktorá je tiež typická pre talianske pokrmy. Pridaná štipka soli slúži ako nevyhnutné ochucovadlo, ktoré zvýrazňuje ostatné chute a pomáha ich prepojiť. Pretože sú všetky zložky hrubo namleté, korenie poskytne jedlu nielen výraznú chuť, ale aj atraktívny vzhľad.

Využitie v kuchyni

Aglio peperoncini je všestranná zmes korenia, ktorá nájde široké uplatnenie ako v talianskej kuchyni, tak aj v ďalších receptoch. Je ideálna na prípravu tradičných talianskych pokrmov, ako sú špagety Aglio olio e peperoncini, kde dokonale prepoja chute cesnaku, chilli a olivového oleja s cestovinami. Táto zmes je tiež skvelá na prípravu bruschetty – zmiešajte ju s olivovým olejom, paradajkami a bazalkou a nechajte marinovať. Potom zmes podávajte na čerstvo opečené bagete alebo bielom chlebe. Aglio peperoncini je možné použiť aj do rôznych marinád na grilovanie, kde dodá mäsu pikantnú a aromatickú chuť.

Okrem klasických receptov je táto zmes vynikajúcou voľbou aj na dochutenie polievok, omáčok a zeleninových šalátov a pokrmov. Môžete ju pridať do paradajkových omáčok, aby získali bohatú a pikantnú chuť, alebo ju použiť na dochutenie pečených zemiakov. Táto zmes je skutočne všestranná a umožňuje vám objavovať nové a zaujímavé chuťové kombinácie vo vašej kuchyni.

 
Míša z Království doporučuje
Michaela Schneedorferová Vyskúšajte na plátky nakrájané paradajky a mozzarellu dochutiť olivovým olejom a posypať touto zmesou korenia.
 
Zloženie Aglio peperoncini Môže obsahovať stopové množstvo zeleru.
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 5. 2027
Krajina pôvodu Česká republika
Druh kuchyne, v ktorej sa Korenie na aglio olio e peperoncino s obľubou používa
 
Na čo sa Korenie na aglio olio e peperoncino väčšinou používa