Chmeli-Suneli je aromatická zmes byliniek a korenia, ktorá pochádza z gruzínskej a arménskej kuchyne. Je nepostrádateľná v kaukazskej gastronómii, kde sa používa na dochutenie mletých mias, grilovaných pokrmov, dusenej zeleniny, strukovinových jedál, omáčok aj šalátov. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu dodáva jedlám jemnú korenistú chuť s bylinnými tónmi.
Ako korenie Chmeli-Suneli použiť?
Táto zmes korenia sa skvele hodí k širokej škále jedál:
- Na mäso – Korenie je perfektné na jahňacie, hovädzie aj kuracie mäso, či už ho pečieme, dusíme alebo grilujeme.
- Na mleté mäso – Skvelé je aj do fašírok, mäsových špízov alebo kebabu.
- Do omáčok a polievok – Chmeli-Suneli sa hodí do gruzínskych omáčok, ako je satsivi (orechová omáčka), alebo do hustých polievok.
- Na zeleninu – Dochutí pečenú, dusenú alebo restovanú zeleninu. Skvelé na baklažán, papriky alebo paradajky.
- Do strukovinových jedál – Výborné korenie do cíceru, fazule alebo šošovice, dodáva jedlám jemne korenistú vôňu.
- Do šalátov – Korenie môžete použiť aj ako súčasť dresingu na zeleninové šaláty.
- Na vaječné jedlá – Skvelé korenie do praženice alebo omeliet.
Čo robí Chmeli-Suneli jedinečným?
Táto zmes korenia je založená na bylinkách typických pre kaukazskú kuchyňu – koriander, bazalka, majorán a kôpor jej dodávajú sviežu bylinnú vôňu, zatiaľ čo bobkový list a sladká paprika pridávajú jemné korenisté tóny. Vďaka tomu je Chmeli-Suneli skvelou alternatívou k európskym bylinkovým zmesiam, ale s jedinečnou kaukazskou atmosférou.
Ako s korením pracovať?
Chmeli-Suneli môžete použiť ako suché korenie, alebo ho zmiešať s olejom či kyslou smotanou a vytvoriť tak chutnú marinádu alebo dresing. Ak ho pridávate do teplých jedál, odporúčame ho pridať až ku koncu varenia, aby si bylinky zachovali čo najviac vône a chuti.
Tip na gruzínske fazuľové Lobio
Orestujte cibuľu a cesnak na oleji, pridajte lyžicu Chmeli-Suneli, nechajte krátko rozvoňať a potom vmiešajte uvarenú fazuľu. Rozpučte časť fazule, dochuťte soľou a citrónovou šťavou a podávajte s plackami alebo chlebom.