Zaujímavosti

Sambal

Sambal

Sambal je indonézska chilli omáčka alebo pasta, ktorá sa pripravuje zo zmesi chilli papričiek, korenia a ďalších prísad ako sú krevety, šalotka, pór a palmový cukor. Chilli papričky, ktoré sú základom sambalu, sa do Indonézie dostali až v16. storočia s Portugalcami. Sambal ale existoval už stovky rokov predtým.Pokračovať
 
Kardamóm, vládca orientu

Kardamóm, vládca orientu

Kardamom patrí nielen k najdrahším, ale zároveň aj najstarším koreniam. Ľudstvo ho pozná už 4 000 rokov. Starovekí Egypťania si žuvaním semienok kardamómu čistili zuby a Gréci aj Rimania ho používali ako parfum.Pokračovať
 
Téma plná korenia

Téma plná korenia

V poslednom vydaní časopisu Téma, ktorá vychádza dnes 19. februára 2021, nájdete okrem iných zaujímavých článkov aj rozsiahly rozhovor redaktora Milana Eisenhammera ako o našich začiatkoch, tak predovšetkým plný informácií o korení.Pokračovať
 
Korenie piatich vôní

Korenie piatich vôní

Vznik tradičnej čínskej zmesi Korenie piatich vôní je zahalený tajomstvom av starých čínskych legendách sa o nej hovorí už v 4. storočí pred naším letopočtom, kedy sa učenci čínskej medicíny snažili o nájdenie rovnováhy medzi piatimi základnými chuťami čínskej kuchyne - teda sladká, slaná, kyslá, horká a korenená.Pokračovať
 
Korenistý kráľ

Korenistý kráľ

Hovorí sa, že čierne korenie je kráľ korenia. A bude to tak právom, pretože táto drobná pálivá gulička je jedným z najväčších hýbateľov ľudských dejín. Jeho pieporná história začína 4 000 rokov pred naším letopočtom, kedy sa prvýkrát objavil v indickej kuchyni.Pokračovať
 
Prečo chilli papričky pália a koho prvého to preboha napadlo jesť?

Prečo chilli papričky pália a koho prvého to preboha napadlo jesť?

Keď budeme pátrať po histórii chilli papričiek, veľmi rýchlo narazíme na rôzne teórie a štúdie vysvetľujúce, že ľudia papriky začali jesť a neskôr pestovať pre ich liečivé účinky a konzervačné schopnosti. Lenže v skutočnosti bol na začiatku príbehu o chilli papričkách možno len taký malý kanadský žartík...Pokračovať
 
Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím

Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím

Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím. Sú to vaše slová? Možno si hovoríte, že vás šálka kávy, či už ráno, keď sa potrebujete „prebudiť“ alebo napríklad v noci, kedy zase potrebujete nezaspať, poriadne nakopne, dodá vám energiu a adrenalín a vy zrazu cítite, ako ste ožili a ako vám krv prúdi žilami. Naozaj nám dodá káva palivo a myseľ nám vystrelí ako raketa? V skutočnosti je to všetko tak trochu inak. Kofeín nám žiadnu energiu nedodá, len si s nami zahrá chemické škrupiny a pekne nás podfúkne. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo sa to vlastne s námi po kofeínovej dávke deje.Pokračovať
 
Vianočné pečenie

Vianočné pečenie

Ťuk, ťuk. Počujete? To už Vianoce pomaly klopajú na dvere a pýtajú sa, či už pečiete. Zatiaľ teda ešte nie je nutné panikáriť, ale napr. niektoré druhy perníčkov, pre ktoré zaručene budete potrebovať naše perníkové korenie, je vhodné začať piecť tri týždne pred Štedrým dňom.Pokračovať
 
Rozprávanie o korení na vlnách Českého rozhlasu

Rozprávanie o korení na vlnách Českého rozhlasu

V diskusnom programe Káva o štvrtej na rozhlasových vlnách Dvojky Slovenského rozhlasu sme si s moderátorom Tomásom Voženílkom rozprávali o korení. Najprv sme krátko povedali históriu korenia a jeho úlohu ako v dávnych časoch, tak aj v dnešnej modernej kuchyni.Pokračovať
 
Exkurzie z odborného učilišťa Vyšehrad

Exkurzie z odborného učilišťa Vyšehrad

S radosťou sme dnes naším obchodom vykonali žiakov z pražského odborného učilišťa Vyšehrad, kde sa učia na cukrárov. Dievčatám a chlapcom z druhého ročníka sme ukázali tuzemské i exotické korenie a zmesi, o ktorých sa v uplynulých týždňoch učili a teraz tak mali možnosť si jednotlivé druhy prezrieť, očuchať aj ochutnať.Pokračovať
 
A je to čerstvé?

A je to čerstvé?

Veľmi nám záleží na tom, aby všetko, čo predávame, bolo čerstvé a kvalitné. A tak sme urobili malý experiment. Presne pred mesiacom sme zasadili semienka kapucínka a schválne či dokážu vyklíčiť a sú teda zdravé a čerstvé. A tu vidíte ako sa im dnes darí!
 
Rozprávanie o bylinkách

Rozprávanie o bylinkách

Po roku nás v obchode opäť navštívila redakcia programu Čiernej ovce z Českej televízie. Tentokrát dTest testoval kvalitu byliniek a my sme sa s pani redaktorkou Dášou Horkou rozprávali predovšetkým o tom ako bylinky správne sušiť, skladovať a pripravovať. Program by sa mal vysielať 6. februára.
 
Prírodné repelenty z korenia

Prírodné repelenty z korenia

Začína nielen grilovacia sezóna, ale aj obdobie komárov, kliešťov a ďalšieho obtiažneho hmyzu. To u nás v obchode spoznáme aj podľa toho, že výrazne stúpne záujem o inak skôr zimné korenie, ako je napríklad klinček.Pokračovať
 
Zlatá bohyňa kurkuma

Zlatá bohyňa kurkuma

Kurkuma alebo indický šafran s tisíckami ročnou tradíciou sa k nám do Európy dostal z Ázie niekedy v stredoveku. V ajurvédskej medicíne má poetické názvy ako Zlatá bohyňa alebo Tá, ktorá víťazí.Pokračovať
 
Deti v zajatí vôňou a chuťou

Deti v zajatí vôňou a chuťou

Dnes sme v našom voňavom obchode uvítali početnú návštevu zo Základnej školy T. G. Masaryka na Ortenovom námestí v Prahe 7. Pani učiteľka priviedla malých záujemcov o poznanie chutí a vôní z celého sveta, z ktorých sa u nás zatočí hlava aj nejednému dospelákovi.Pokračovať
 
Čierne korenie je kráľ korenia

Čierne korenie je kráľ korenia

V staroveku sa milovníci korenia trmácali až do Indie. To už sa dnes nemusí, stačí si objednať tu na e-shope :-). Ďakujme Alexandrovi Macedónskemu, ktorý nám toto čierne zlato do Európy priviezol a Marco Polovi, ktorý ho prvýkrát popísal.Pokračovať
 
Dabing v kuchyni

Dabing v kuchyni

Herečka a dabérka Jana Štvrtecká nedávno získala významné ocenenie na poli dabingu - cenu Františka Filipovského za rok 2016 a tak sme túto príležitosť využili na zablahoželanie a na malé rozprávanie o obľúbených jedlách a ingredienciách naši priaznivky o ktorej veľmi dobre vieme, že je veľká labužnica, kulinárka a spoločne sPokračovať
 
Rozhovor nielen o zimnom korení

Rozhovor nielen o zimnom korení

Dnes sme si vo Víkendovom Rádiožurnáli rozprávali s Patríciou Strouhalovou predovšetkým o korení, ktoré nás v zime zahreje alebo nám posilní imunitu.Pokračovať
 
Veľká papriková revolúcia

Veľká papriková revolúcia

Podľa vedeckých predpokladov bola prvá vyšľachtená paprika pálivá a semená tejto prapapriky sa objavili už v 7 tisícročí pred n. l. na území Mexika.Pokračovať
 
Testovanie čiernych korenín

Testovanie čiernych korenín

Minulý týždeň nás oslovila redakcia Čiernych oviec, či by s nami mohli natočiť krátke rozprávanie o koreniach, ktorých kvalitu testoval časopis dTest. Samotné testovanie sa týkalo baleného mletého a celého čierneho korenia, predovšetkým na obsah škodlivých látok a množstvo piperínu podľa vyhlášky 331/1997 Zb.Pokračovať