Na začiatku bol kanadský žartík
Keď budeme pátrať po histórii chilli papričiek, veľmi rýchlo narazíme na rôzne teórie a štúdie vysvetľujúce, že ľudia papriky začali jesť a neskôr pestovať pre ich liečivé účinky a konzervačné schopnosti. Lenže najprv predsa musíte tie papričky dlhšiu dobu jesť, než zistíte, že na vás majú pozitívny vplyv. Takže to všetko muselo byť trochu inak.
Vráťme sa 8 000 rokov späť a predstavme si amerického domorodého zberača, hovorme mu napríklad Mura, ako sa prediera krovím, keď zrazu narazí na krásne červené plody, ktoré nikdy predtým nevidel. Mura síce od rodičov vie, že by nemal strkať do pusy neznáme veci, ale má hlad a pri pohľade na šťavnatý mäsitý úlovok sa mu zbiehajú sliny. Odtrhne najbližšiu papriku a s chuťou sa do nej zahryzne. Ostrá bolesť ho takmer povalila a malý mužík začne divoko lietať po čistinke s dokoránom otvorenou pusou a zbesilým mávaním rúk sa snaží uhasiť oheň, ktorý mu prepukol v puse. Po chvíli pálčivá bolesť ustúpi a indián si unavene sadne na bobek a z diaľky pozoruje neznámu rastlinu. A tu dostane nápad! Natrhal pár červených strukov a vydal sa späť do dediny.
V osade zazrel svojich dvoch kamarátov, ako o niečom bľabotajú a tak sa k nim hneď vydal. Muža samozrejme okamžite zaujali červené veci, ktoré Mura držia, a zvedavo sa pýtajú čo to má. Mura začne nadšene vykladať, že objavil tie najsladšie plody, ktoré kedy jedol a na oko sa nechá prehovárať, aby dal svojim priateľom tiež ochutnať. Po chvíli škemrania teda každému z mužov dá jednu chilli papričku, ale dôrazne ich nabáda, aby celý plod dali do úst a dôkladne rozhrýzli, pretože inak by im ten sladký nektár vytiekol. A tak nejako asi vznikol prvý kanadský žartík a začiatok šírenia chilli papričiek po celom svete.
Neveríte, že to tak mohlo byť? Tak prečo si myslíte, že sa hovorí „niekoho napáliť“?
Prečo nás chilli páli
Nechajme ale históriu v zaprášených študovniach a poďme zapátrať, kde sa vlastne ten spaľujúci oheň v chilli papričkách berie. Nie je žiadnym tajomstvom, že látka, ktorá nás pri jedení chilli papričiek tak trápi, sa nazýva kapsaicín. Ale až v roku 1997 profesor David Julius objavil, že kapsaicín je v skutočnosti úplne neškodný a vôbec nepáli. Len nám dráždia receptory, ktoré majú za úlohu chrániť nás pred popálením napríklad od horúceho čaju. Ak teda kapsaicín aktivuje tieto termoreceptory, mozog okamžite vyšle do „ohrozeného“ miesta bolestivý signál, aby nás včas varoval, že konzumujeme niečo horúce. Ide však len o ilúziu našich zmätených nervových receptorov av skutočnosti sa žiadne popálenie nedeje. Avšak pozor, aj keď je bolesť len zdanlivá, pri extrémnych hodnotách kapsaicínu môže reakcia tela vyvolať nebezpečnú šokovú reakciu a zápal s nezvratným poškodením tkaniva.
Okrem vysielania pálčivých signálov podnikne mozog ešte ďalšie akcie, aby zabránil škodám spôsobených nebezpečnou látkou. Začneme sa teda potiť, aby sme sa ochladili, a uvoľnia sa nám sliny a slzy, ktoré by mali kapsaicín vyplaviť. A pretože naše telo trpí, dostaneme dávku endorfínu, ktorý je prírodným liekom proti bolesti. Endorfín, to je niečo ako kartička s krtkom, ktorú sme ako malí dostali u doktora pri očkovaní. Trochu nás uchlácholia a vyvoláva nám pocit šťastia a pohody, aby sme na bolístko čo najskôr zabudli. A to je možno tá pravá príčina, prečo sa tak radi mučíme pálčivou chuťou chilli papričiek.
Zaujímavé je aj prečo vlastne papriky kapsaicín obsahujú. Paprika, podobne ako iné rastliny, sa snaží nalákať vtáky, aby ich zjedli a v truse rozptýlili ich semienka čo najďalej od materskej rastliny. Naopak cicavce semená pri konzumácii rozdrvia, a tak z nich papriky nie sú práve nadšené. Úžasným evolučným vývojom preto táto rastlina vytvorila látku kapsaicín, ktorá na vtáky nemá vôbec žiadny vplyv, ale všetci ostatní stravníci dostanú dávku z plameňometu a preto sa tejto rastline radšej vyhýbajú oblúkom.
Až na človeka, ktorý chilli rastlinku jednoducho miluje a dokonca organizuje medzinárodné závody v jej konzumácii. Takže by sme povedali, že tu táto geniálna stratégia papriky zlyháva a človek víťazí. Lenže potom si stačí uvedomiť, že to bol práve človek, kto tento krík s nadšením rozšíril po celej planéte, starostlivo sa o ňu stará a rozmnožuje ju ako o život. Takže kam sa hrabú nejaké vtáky.
Páli to na zbláznenie
Pretože človek je jediný cicavec, ktorý sa s potešením trápi pojedaním čo najviac pálivých čili papričiek, samozrejme sa tento fenomén stal predmetom skúmania psychológov. Málokto totiž dychtí po horúcom zemiaku v ústach, ale s tými najpálivejšími chilli papričkami na tanieri súperia hneď celé tímy. A pritom je to vlastne rovnaký pocit a rovnaké dráždenie nervov. Vedci nakoniec došli k záveru, že sa jedná o určitú formu masochizmu, podobnú sledovaniu hororov alebo napríklad jazde na horskej dráhe. Chilli nám umožní zažiť krajnú hranicu bolesti bez rizika vystavenia skutočného nebezpečenstva.
Volajte hasičov!
Ak ste sa niekedy snažili pálivosť čili pokrmov zmierniť pitím vody, asi ste už zistili, že to nemá prakticky žiadny účinok. Kapsaicín je totiž voči vode úplne imúnny a studená voda len na chvíľku ochladí podráždené receptory. Avšak pálivý pocit je za okamih späť. Občas sa uvádza ako prvá pomoc pri chilli požiari cukrová voda. Tá vám síce tiež v skutočnosti veľmi nepomôže, ale aspoň vám to utrpenie trochu spríjemní. Pretože kapsaicín pozitívne reaguje na tuky, je najúčinnejším prostriedkom na utíšenie pekla vo vašich ústach pohára studeného plnotučného mlieka. Pokiaľ sa vám ale kapsaicín dostal už hlbšie do sliznice, máte smolu a ani mlieko vás nezachráni. Zostáva teda len si v duchu hovoriť, že všetko je iba ilúzia a nič vás v skutočnosti nepáli.
Keď to páli, tak to určite aj spaľuje (tuk)
Väčšina ľudí jej chilli pre ich pikantnú chuť alebo prostredníctvom nich hľadá hranice nemožného. Ale možno ste narazili aj na zaručené informácie, že chilli podporuje chudnutie vďaka spaľovaniu tukov. Je pravda, že pokusy na myšiach skutočne preukázali pozitívny vplyv kapsaicínu na obezitu myší. Avšak keď vedci vykonali prepočet dávky, ktorá pôsobila na pokusné tvorčeky, na ľudskú postavu, zistili, že dávka extraktu z chilli by bola taká vysoká, že by to nikto nebol ochotný konzumovať. Iná štúdia naznačila, že užívanie chilli korenia má pozitívny vplyv na telesnú hmotnosť, ale len preto, lebo pálivého jedla ľudí jednoducho zje menej.
Zdá sa teda, že chilli by sme mali konzumovať hlavne pre tú čistú radosť z pekla na jazyku, ako to delili naši predkovia už pred 8 000 rokmi.
Mrknite sa na našu ponuku čili korenia
od jemného Kashmiri až po najpálivejšiu papričku sveta Carolina Reaper.