Keď sa povie dymová chuť, väčšine ľudí napadne mäso, gril, slanina alebo údený bôčik. No aj bez mäsa si doma môžete vyčarovať chuť, ktorá pripomína letnú grilovačku alebo poctivú údenú dobrotu. A na to netreba ani gril, ani údiarňu. Stačí pár šikovných pomocníkov z koreničky.
Či už sa držíte rastlinnej stravy, hľadáte vegánske recepty, alebo len skúšate variť bez mäsa, dymové aróma v kuchyni vás môže prekvapiť viac, než čakáte. Dodá hĺbku, šťavnatosť a takú tú „mäsitú“ plnosť, ktorá niekedy v rastlinných jedlách chýba.
Čo by ste si do vegetariánskej kuchyne určite mali zaobstarať?
Najlepší základ je rozhodne údená paprika (sladká aj pálivá), chipotle, údený cesnak, údená cibuľa, údená morská soľ a ak to chcete dotiahnuť do dokonalosti, tak aj tekutý dym. Stačí len troška a jedlo má hneď úplne iný rozmer. Všetky tieto suroviny sú ideálne do vegetariánskej aj vegánskej kuchyne a v receptoch s nimi sa dajú robiť zázraky.
Recepty a nápady na dymové jedlá bez mäsa
Údený tempeh alebo tofu
Naložte tempeh alebo tofu do zmesi sójovej omáčky, cesnaku, trošky cukru a kvapky tekutého dymu. Nechajte chvíľu odležať a potom opečte na panvici. Skvele sa hodí do šalátu, sendviča alebo len tak na chlieb. Rýchly a sýty vegánsky obed, ktorý nesklame.
Strukovinová polievka s vôňou údeného
Do šošovicovej alebo fazuľovej polievky pridajte údenú papriku, chipotle alebo údenú cibuľu. A ak chcete ešte intenzívnejšiu chuť, pridajte na záver pár kvapiek tekutého dymu. Výsledok chutí ako s údeným.
Hummus s dymovým prekvapením
Do klasického hummusu vmiešajte údený cesnak, štipku údenej papriky alebo kvapku dymu. Výborný ku chrumkavej zelenine, do pita chleba aj ako nátierka do vegetariánskych sendvičov.
Dip alebo majonéza s dymovým šmrncom
Zmiešajte vegánsku majonézu s citrónovou šťavou, údenou morskou soľou a trochou tekutého dymu. Vznikne z toho lahodná omáčka k batátom, hranolkám alebo do domácich burgerov bez mäsa.
Pečená zelenina ako z grilu
Pripravte marinádu z olivového oleja, údenej papriky, cesnaku, soli a dymu. Premiešajte s paprikou, baklažánom alebo kukuricou, dajte na plech a šup s tým do rúry.

Kuskus, ryža alebo bulgur s charakterom
Do vody na varenie pridajte trochu údenej morskej soli alebo sušenej údenej cibule. Z obyčajnej prílohy je zrazu zaujímavý a chutný základ pre vegetariánske jedlo.
Strukovinové fašírky alebo domáce vegánske burgery
Zmes z cíceru alebo šošovice oživte údenou paprikou, cesnakom alebo chipotle. Upečte dozlatista a podávajte s domácim pečivom, horčicou a uhorkou.
Pečené orechy s údenou príchuťou
Vlašské orechy alebo mandle premiešajte s olejom, údenou paprikou, štipkou soli a cukru. Opečte v rúre. Výborné maškrtenie k vínu alebo ako štýlové vegánske pohostenie.
Prečo dať dymovej chuti šancu aj bez mäsa?
Dymová chuť má v kuchyni silu, ktorá aj obyčajné vegetariánske jedlo posunie o úroveň vyššie. Dodá mu plnosť, sýtosť a chuťový zážitok, ktorý býva typický pre mäso. No vy si ho vychutnáte aj bez neho a možno zistíte, že vám táto chuť rastlinnej kuchyne sadne viac než čokoľvek z grilu.
