Korenie Banasura údený

Tento jedinečný korenie rastie v malebnom okolí priehrady Banasura Sagar, ktorá sa hrdí titulom najväčšej priehrady v Indii. Tento kút Wayanadu, severovýchodnej časti Kéraly, je miestom, kde sa aj čas zastaví, aby sa mohol pokochať tunajšími prírodnými krásami.

Korenie Banasura pochádza z odrôd Karimunda a Panniyur, ktoré sa pestujú na úrodných pôdach tohto regiónu. Svojou výškou až 12 metrov sa výrazne líši od bežných 3-4 metrov vysokých koreninových rastlín v iných oblastiach.

Zber korenia Banasura prebieha len dva týždne od polovice marca, teda v čase, keď sú bobule už úplne zrelé a bežné druhy korenia sú už pozbierané. Tým má korenie Banasura dostatok času na rozvinutie svojho mimoriadne bohatého arómy.

Jedinečnosť tohto korenia spočíva aj v jeho bobuliach – sú nezvyčajne veľké a oveľa aromatickejšie než u iných druhov korenia. Korenie Banasura, starostlivo ručne triedené a sušené na slnku, sa vyznačuje intenzívnym chuťovým zážitkom, ktorý je výsledkom veľkého úsilia. Jeho ročná úroda je veľmi obmedzená, okolo 2 ton, čo z tohto korenia robí vyhľadávanú raritu.

Po spracovaní sa Banasura dovezie do Nemecka, kde sa odovzdá skúsenému údenárovi, ktorý toto korenie údi niekoľko dní za studena bukovým dymom, čím korenie získa výraznú údenú arómu. Údením za studena si korenie zachováva svoje vlastnosti, ktoré sa harmonicky miešajú s jemným bukovým dymom.

Chuť údeného korenia Banasura je ovocno-korenistá s výrazným údeným tónom, ktorý sa skvele hodí k mäsitým jedlám, rybám, omáčkam, syrom, duseným pokrmom a rovnako aj vegánskym jedlám. Vyskúšajte túto výnimočnú špecialitu a obohaťte svoj kulinársky zážitok.

Zloženie
Dátum minimálnej trvanlivosti 1. 7. 2027
Krajina pôvodu India / Nemecko
Na čo sa Korenie Banasura údený väčšinou používa