Citrónová tráva patrí medzi tie druhy korenia, ktoré dokážu s minimálnou námahou premeniť obyčajné jedlo na exotický zážitok. Jemná, mierne nasladlá citrusová vôňa pripomína limetku, ale bez kyslosti. Krásne prevonia vývar, ryžu, omáčky aj čaj, a hoci pôsobí nenápadne, v kuchyni dokáže veľké veci.
Táto sušená citrónová tráva je nasekaná na krátke kúsky, takže sa ľahko dávkuje. Pred použitím ju stačí na pár minút zaliať horúcou vodou alebo priamo povariť v jedle.
Na čo všetko sa citrónová tráva hodí?
Citrónová tráva má svoj domov v ázijskej kuchyni, no určite sa nemusíte obmedzovať iba na tieto recepty. Jej využitie je naozaj široké:
- Thajské a vietnamské polievky – ak pripravujete klasické Tom Yum alebo Pho, citrónová tráva v nich nesmie chýbať. Dodá vývaru sviežosť, ktorú žiadne iné korenie nenahradí.
- Kari a kokosové omáčky – v kombinácii s cesnakom, zázvorom, chilli a koriandrom vzniká základ pre jemné aj pálivé kari. Skvele sa hodí do jedál z kuracieho alebo bravčového mäsa, kreviet aj tofu.
- Ryžové a zeleninové jedlá – môžete ju pridať do vody pri varení jasmínovej alebo basmati ryže, alebo do restovanej zeleniny s rezancami. Stačí krátke povarenie a jedlo získa nádherne voňavý podtón.
- Ryby a morské plody – citrónová tráva je ako stvorená na marinády na lososa, krevety či sépiu. Ak pripravujete rybu v pare, pridajte pár kúskov citrónovej trávy do vody – vytvorí jemné citrusové aróma.
- Bylinkové čaje a nálevy – možno ju lúhovať samostatne alebo kombinovať s mätou, medovkou či zázvorom. Výsledný čaj je ľahký, osviežujúci a príjemne vonia. Skvelý je teplý aj vychladený.
Sušená vs. čerstvá citrónová tráva
Klasická otázka, ktorá vám napadne – je lepšie používať čerstvú alebo sušenú citrónovú trávu? Čerstvá citrónová tráva má výraznejšiu vôňu a chuť, v ktorej dominuje svieža citrusová ostrosť s jemne kvetinovým tónom. Je ideálna do ázijských receptov, kde sa používa celé steblo – buď naklepané (aby uvoľnilo silice), alebo nakrájané na väčšie kusy, ktoré sa počas varenia vyberú. U nás ju však nezoženiete vždy a všade ako vo Vietname či Thajsku. Občas býva dostupná skôr v špecializovaných obchodoch a nie je práve trvácna.
Sušená citrónová tráva si zachováva veľmi príjemné aróma s jemnejšou a zaoblenejšou chuťou. Je praktická, vydrží dlho a stačí ju krátko zaliať horúcou vodou alebo niekoľko minút povariť v polievke, vývare či omáčke. Oproti čerstvej nie je taká ostrá, no vďaka sušeniu v nej viac vynikne nasladlý, bylinkovo-citrusový podtón, čo je v mnohých jedlách výhodou, pretože neruší ostatné chute.
Tip pre silnejšie aróma: Ak chcete z citrónovej trávy dostať maximum chuti, namočte ju pred varením na 5 minút do horúcej vody, alebo ju krátko povarte v malom množstve vody a tento výluh potom použite do jedla alebo čaju. Chuť tak bude plnšia a intenzívnejšia.
Tip na záver
Citrónová tráva je výborná aj do domácich vývarov a bujónov, a to nielen ázijských. Pridajte kúsok spolu s cesnakom, cibuľou a klinčekom do hrnca s kuracími kosťami a nechajte pomaly tiahnuť. Vývar získa nečakanú hĺbku a sviežu vôňu, ktorá krásne podčiarkne jemné mäso aj zeleninu.
A čo čaj?
Citrónová tráva je tiež skvelá na osviežujúci bylinný čaj. Stačí ju zaliať horúcou vodou a nechať pár minút lúhovať. Samotná chutí výborne, no môžete ju kombinovať napríklad s mätou, zázvorom alebo citrónovou kôrou.