Keď sa povie gruzínska kuchyňa, väčšine ľudí napadnú šašliky, chinkali alebo chačapuri. Ale ak chcete naozaj ochutnať pravú dušu gruzínskej kuchyne, nesmiete vynechať Svanskú soľ. Táto tradičná zmes soli, byliniek a korenia pochádza z horskej oblasti Svaneti, kde sa po generácie používa ako univerzálne dochucovadlo takmer do každého jedla. Dodáva pokrmom hĺbku a dokonale vyváženú zmes bylín a korenia, ktorá obohatí aj to najobyčajnejšie jedlo.
Či ju použijete na mäso, ryby, zeleninu, vajcia alebo polievky, vždy dodá bohatú, mierne korenistú, jemne pikantnú a nádherne aromatickú chuť. To všetko vďaka premyslenej kombinácii cesnaku, koriandra, rímskej rasce, pískavice, kôpru a papriky, ktoré spolu vytvárajú dokonalý gurmánsky zážitok.
Ako používať Svanskú soľ?
Táto soľ má v kuchyni naozaj široké využitie a rýchlo si ju obľúbite namiesto obyčajnej soli. Stačí ju jednoducho pridať tam, kde chcete jedlu dodať intenzívnejšiu chuť a vôňu.
- Mäso a ryby – Posypte ňou steak, pečené kurča, grilovaného lososa alebo bravčovú panenku. Vytvorí na mäse úžasnú aromatickú kôrku.
- Vajcia – V Gruzínsku je zvykom pridávať Svanskú soľ do praženice, omelety aj volských očí. Vyskúšajte to – rozdiel spoznáte hneď.
- Zemiaky a zelenina – Skvelá na pečené aj varené zemiaky, zemiakové placky alebo grilovanú zeleninu.
- Šaláty – Perfektne dochutí paradajkové alebo uhorkové šaláty aj rôzne zeleninové misy.
- Fazuľový guláš a strukoviny – V gruzínskej kuchyni sa pridáva do lobio, tradičného fazuľového pokrmu s orechmi a koriandrom.
- Nátierky a dipy – Zmiešajte so smotanovým jogurtom, kyslou smotanou alebo tvarohom a máte luxusný dip k pečivu, zelenine či grilovanému mäsu.
Tip na domáci gruzínsky dip
Chcete ochutnať chuť Kaukazu v jednoduchej verzii? Zmiešajte 200 g hustého jogurtu s lyžičkou Svanskej soli, pridajte nasekaný kôpor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Skvelý dip k mäsu, zemiakom aj grilovanej zelenine!