Zaujímavosti o bobkovom liste

 Zaujímavosti o bobkovom liste
 

Bobkový list, známy aj ako vavrín vznešený (Laurus nobilis), má medzi bylinkami významné miesto. Už v antickom Grécku a Ríme bol vavrín symbolom cnosti a múdrosti, a tak sa stal obľúbeným medzi básnikmi, lekármi, vládcami a bojovníkmi. Verilo sa, že chráni nositeľa pred zlými duchmi a hnevom bohov. Tiež mu v dávnych dobách bola priraďovaná afrodiziakálna moc.

Pretože ale tieto vlastnosti neboli nikdy historicky potvrdené, sústreďme sa radšej na jeho kúzlo pri varení, ktoré nám môže zaistiť slávu a vďaku u našich stravníkov .

Bobkový list je nevyhnutným korením nielen v stredomorskej kuchyni, ktorá je jeho domovinou, ale dnes sa používa prakticky po celom svete. Nájdeme ho často plávať v polievkach aj omáčkach a rád robí spoločnosť prakticky všetkým druhom mäsa a ryb . Je nevyhnutný v ragú a často sa pridáva do ryžových pokrmov. Môžete tiež pridať niekoľko lístkov bobkového listu do vody, v ktorej varíte zemiaky. Bobkový list totiž pri varení odstráni z zemiakov škrob, ktorý nášmu organizmu úplne neprospieva. Toto korenie nám tiež preukáže službu, keď pár lístkov pridáme do strukovín, ktoré potom toľko nenadúvajú.

Bobkový list sa veľmi dobre kombinuje s ďalším korením, ako je majorán, tymián, rozmarín, oregano, borievka, nové korenie alebo čierne korenie. Pokiaľ chcete získať čo najviac z jeho chuti, môžete bobkový list aj nadrviť, alebo rozomnutím uvoľniť vôňu a chuť.

Na rozdiel od väčšiny ostatného korenia, bobkovému listu svedčí dlhé pomalé varenie. Preto ho do hrnca pridávame hneď na začiatku tepelnej prípravy. Pred servírovaním je dôležité všetky bobkové listy odstrániť. Síce sa v stredoveku verilo, že kto nájde bobkový list vo svojom tanieri, ten bude mať šťastie, ale pretože sú listy tuhé, ich prípadné prehltnutie môže priniesť stravníkovi skôr smolu. Ak nechcete v hrnci loviť bobkové listy, môžete použiť aj praktickú mletú variantu.

Bobkový list má príjemnú aromatickú vôňu a chuť, ktorá dokáže vylepšiť každé jedlo. Takže nezabudnite, keď budete pripravovať nejakú výbornú nedeľnú polievku, pridajte niekoľko lístkov bobkového listu, ktorý zaručene zlepší chuť a prinesie víťazstvo vášmu kuchárskemu umeniu.