Zázvor je jedno z najuniverzálnejších korení, ktoré sa v kuchyni určite nestratí. Má výraznú, pikantnú chuť s citrusovým nádychom, ktorá dokáže skvele podčiarknuť sladké aj slané jedlá. Jeho jemne živicová vôňa dodáva jedlu hrejivú hĺbku, či už ho použijete do mäsových zmesí, omáčok alebo pečiva.
V ázijskej kuchyni je zázvor absolútnou klasikou. Skvele dochutí hydinu, hovädzie aj morské plody, je obľúbený v omáčkach, kari zmesiach a dochucovacích pastách. V sladkej kuchyni ho nájdete v perníkoch, sušienkach, koláčoch alebo horúcich nápojoch. Mletý zázvor má výhodu, že sa ľahko zapracuje do cesta aj tekutín a jeho chuť sa krásne rozprestrie v celom jedle.
Kde sa mletý zázvor najlepšie hodí?
Jeho pikantná sviežosť sa hodí tak k mäsovým jedlám, ako aj do sladkých dezertov a nápojov. Vďaka svojej všestrannosti by nemal chýbať v žiadnej kuchyni!
- Mäso a morské plody – Skvele dochutí hydinu, bravčové aj hovädzie, ale aj krevety a lososa. Výborný je do marinád aj omáčok.
- Ryža a strukoviny – Jemne pikantná chuť krásne podčiarkne dusenú ryžu, šošovicu aj cícer.
- Polievky a vývary – Zahreje a dochutí silné mäsové vývary, ázijské polievky aj krémové zeleninové polievky.
- Sladké pečivo a dezerty – Kľúčová prísada do perníkov, sušienok, koláčov alebo vianočného pečiva.
Sladký tip na záver: Zázvor krásne zvýrazní chuť čokolády, či už v sladkých dezertoch alebo teplých nápojoch. Skúste pridať štipku mletého zázvoru do horúcej čokolády alebo kakaa – získa jemne pikantný šmrnc a zahreje vás nielen teplotou, ale aj chuťou. Ak máte radi netradičné sladké kombinácie, pridajte zázvor do čokoládových lanýžov alebo brownies.