Hranolky alebo americké zemiaky sú skvelá príloha, ale aj ony si zaslúžia viac než len obyčajnú soľ. Stačí štipka tohto korenia a zrazu je z nich niečo, čo budete chcieť uzobávať ešte skôr, než sa vôbec dostanú na tanier. Táto zmes je namiešaná presne tak, aby hranolkám, pečeným zemiakom alebo domácim čipsom dodala tú pravú chrumkavú parádu. Sladká paprika im dodá jemnú plnú chuť, cesnak s cibuľou trochu štipľavosti, koriander s bazalkou zase bylinkovú sviežosť a štipka rímskej rasce s kurkumou prinesie jemný exotický nádych. A žiadne dosoľovanie – táto zmes má už všetko, čo zemiaky potrebujú!
Ako korenie použiť?
Toto nie je len obyčajné korenie na hranolky, je to zázrak pre akékoľvek zemiakové dobroty:
- Hranolky – Pečené, vyprážané, z fritézy alebo z rúry – stačí ich po upečení posypať a premiešať.
- Americké zemiaky – Nakrájajte ich na mesiačiky, premiešajte s olejom a korením a šup s nimi do rúry. Výsledok? Chrumkavé zemiaky, ktoré miznú rýchlosťou blesku.
- Zemiakové lupienky a čipsy – Domáce čipsy s týmto korením? To jednoducho musíte vyskúšať.
- Pečená zelenina – Mrkva, tekvica, bataty? Smelo do toho! Aj im toto korenie dodá skvelú chuť.
- Kukurica na grile – Potrite ju maslom, posypte korením a nechajte chvíľu dopiecť. Už nikdy nebudete chcieť obyčajnú kukuricu.
Tip na dokonalé domáce hranolky
Chcete hranolky ako z top reštaurácie? Pred vyprážaním ich na 30 minút namočte do studenej vody, aby sa zbavili prebytočného škrobu. Potom ich dôkladne osušte a vyprážajte na dvakrát – najprv 5 minút pri 150 °C, aby zmäkli zvnútra, a potom ich nechajte chvíľku oddýchnuť. Nakoniec ich vráťte do oleja a vyprážajte 3–4 minúty pri 180 °C, kým nebudú krásne zlatisté a chrumkavé. Po upečení ich ešte horúce premiešajte s týmto korením a rovno si pripravte extra porciu – jedna vám určite stačiť nebude!
A ak chcete hranolkám dodať trochu chilli šmrncu, pálivá verzia s chilli vám vyčarí úsmev na perách (alebo rovno plamene v ústach). Alebo radšej niečo výraznejšie? Údená verzia prinesie vôňu grilu aj do rúry!