Ras el Hanout je aromatická a na prvé privoňanie typicky exotická zmes korenia zo severnej Afriky. To, čo je pre Indiu karí, je pre Maroko Ras el Hanout.
Ras el hanout chutí intenzívne korenene s jemnou pálivosťou a ľahkou kyslosťou. Hrejivosť klinčekov a sladkosť škorice v kombinácii s pomarančovou kôrou vytvára v chuti a vôni orientálne kvetinové tóny.
Pre svoju výnimočnosť sa zmes korenia Ras el Hanout v Maroku nepoužíva pri každodennom varení, ale skôr pri zvláštnych príležitostiach. Aj keď by sa dalo povedať, že akákoľvek príležitosť sa vďaka tomuto koreniu stane výnimočnou.
Najčastejšie sa korenie Ras el Hanout používa pri ochutení rôznych variácií kuskusu, či už s jahňacím alebo kuracím mäsom, tak samozrejme na vegetariánsky alebo vegánsky spôsob. Okrem kuskusu je obľúbený so sladkými zemiakmi a šošovkou alebo na grilovaných rybách.
Zloženie korenie Ras el Hanout
kurkuma,
koriander,
nové korenie,
škorica cejlónska,
chilli mleté,
korenie čierne,
kardamóm,
zázvor,
rímska rasca,
fenikel,
muškátový orech,
badián,
pomarančová kôra,
pískavica,
bobkový list
Môže obsahovať stopy zeleru a horčice.